Cuprins:
Unde votezi la alegerile prezidențiale
Alegătorii pot vota în țară, acolo unde sunt arondați potrivit, notează Expert Forum. Sunt posibile câteva variante:
- în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe liste permanente – o puteți afla pe de pagina web www.registrulelectoral.ro
- în București, votați la secția unde sunteți arondat/ă, nu puteți vota pe listă suplimentară în alt sector.
- în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare
Dacă alegătorul este omis din lista permanentă, va fi înscris/ă pe lista suplimentară. Dacă alegătorul care nu și-a schimbat actul de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința votează fie la secția de votare în a cărei listă electorală permanentă este înscris, fie la oricare altă secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.
Alegătorul cu mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu este înscris în lista electorală permanentă a secției de votare respective.
Pentru a afla care este secția de votare unde ești arondat, se intră pe site-ul AEP – registrulelectoral.ro și se introduc CNP-ul și numele de familie. Totodată, există și o hartă a secțiilor de votare din România.
Românii cu drept de vot din diaspora pot să voteze la alegerile prezidenţiale în 951 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă, iar votul a început deja vineri, 22 noiembrie.
Votarea în diaspora la primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc timp de trei zile:
- vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12.00 şi 21.00
- sâmbătă, 23 noiembrie, între orele locale 7.00 şi 21.00.
- duminică, 24 noiembrie, între orele locale 7.00 şi 21.00.
Unde votezi la alegerile parlamentare
Alegătorii pot vota în România, unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:
- în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței (dacă nu e înregistrată reședința nu se poate vota pentru lista din județul respectiv), pe liste permanente
- în localitatea de reședință (unde au viza de flotant)
- pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria (printr-o solicitate depusă personal sau prin poștă) respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor (17 septembrie), pentru înscrierea în Registrul Electoral. Înregistrarea este valabilă doar pentru scrutinul respectiv.
- pe listele suplimentare: alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință. Dacă alegătorul are viza de flotant, dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, poate vota fie la adresa de domiciliu pe liste permanent, fie unde are reședința, pe liste suplimentare (nu în ambele).
- în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ – care este o circumscripție. În București nu puteți vota în alt sector.
Alegătorii care au reședința și domiciliul stabilite în străinătate pot vota
- cu înregistrare (opțional)
- fără înregistrare
- prin corespondență
Persoanele care au domiciliul stabilit în străinătate și reședința în țară pot alege dacă votează în țară sau străinătate, dar pot vota o singură dată.
Alegerile prezidențiale vor avea loc în România pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (turul al doilea), iar cele parlamentare pe 1 Decembrie.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!