De cativa ani, in occident si peste Ocean s-a declansat o adevarata psihoza impotriva acestor substante, psihoza care, incet-incet, cuprinde si piata romaneasca. Sa vedem cine sunt si ce fac faimoasele E-uri.
Aditivii sunt substante folosite in industria alimentara pentru a putea prelungi „durata de viata” a mancarurilor, pentru a le face sa arate, sa miroasa, sa-si pastreze gustul pentru mai mult timp. Uneori se folosesc chiar pentru a face produsul sa para ceea ce nu este de fapt – de exemplu inghetata cu aroma de banane, care nu contine nici o urma din vreo banana naturala.
Astfel de substante permit unui produs sa zaboveasca pe raftul alimentarei sau in camara luni de zile, fara a deveni de neconsumat. Statisticile spun ca fiecare om din lumea civilizata inghite, intr-un an de zile, aproximativ cinci kilograme de aditivi, sub forma de conservanti, coloranti, inalbitori, arome, emulsifianti, stabilizatori, indulcitori. Acest lucru forteaza organismul sa depuna o munca suplimentara pentru a elimina substantele respective (de care organismul nu are nevoie) si, in numeroase cazuri, favorizeaza aparitia unor maladii, cum sunt crizele de astm bronsic, alergiile cutanate, problemele respiratorii diverse, hiperactivitate la copii. La unele persoane apar reactii anormale la medicamentele prescrise de medic, cum e cazul banalei aspirine.
Majoritatea substantelor folosite si in Romania drept aditivi sunt codificate cu litera E, urmata de un numar (E inseamna ca substanta respectiva a trecut testele de siguranta impuse de organismele specializate ale Comunitatii Europene). Colorantii incep cu cifra 1, conservantii cu 2, aromele nu sunt numerotate, antioxidantii se plaseaza intre 300 si 321, emulsifiantii si stabilizatorii incep de la 322 si se mai situeaza intre 400 si 495, acizii si bazele incep cu cifra 5, iar indulcitorii incep cu 4 sau cu 6.
Iata si cateva E-uri care pot da efecte nedorite:
Hiperactivitate: 102, 110, 120, 122, 123, 124, 133, 150, 155, 210, 250, 621.
Crize de astm: 100, 102, 122, 123, 124, 132, 155, 210, 211, 220, 223, 250, 621.
Alergii, eczeme, urticarie: 102, 123, 132, 155, 160b, 200, 211, 250, 310, 407, 421, 621, 635, 904.
Greturi, crampe: 132, 172, 310, 319, 412.
Distrug Vitaminele B: 211, 220, 222, 223.
Intoleranta la aspirina: 102, 122, 124, 155, 621.
De acum, nu aveti decat sa studiati cu atentie etichetele alimentelor pe care le cumparati si, in masura in care riscul pentru sanatate vi se pare mai mare decat placerea de a consuma alimentul respectiv, puteti renunta la unele produse.