În alte tăvi, de dimensiuni colosale, a fost împăturit drobul. Carnea de miel a fost porţionată şi marinată, pentru friptură. „Porţiile vor fi mai multe, pentru trei zile. Facem şi salată orientală, ciorbă de pui. Punem şi cozonac, şi ouă colorate, avem vreo 2.000 gata. Plus fructe, adică tot ce se găseşte pe masa de sărbătoare a unui român”.

Chef Gil se mândreşte că mâncarea din bucătăria coordonată de el “este la standard de restaurant. Nu e nici o diferenţă. Nu gătim doar feluri obişnuite la astfel de cantine. Am făcut şi plăcintă cu carne, chilli con carne, şniţele şi altele”.

Chef Gil, în fața cuptorului unde s-au rumenit sarmalele

Regretul nerostit al bucătarilor e că, orice ar găti, e la fel de bine primit. “Publicul nostru, ca să zic aşa, mănâncă strict de foame. Nu avem parte de reclamaţii, practic, deloc. Avem grijă să nu fie mâncarea nici prea picantă, nici prea sărată, să nu aibă probleme unii beneficiari”, precizează chef Gil.

„Am început cu un sandviș”

Un
meniu normal la cantina de pe Griviţei cuprinde primul fel, o supă
sau o ciorbă, al doilea fel, care constă într-o porţie de carne,
garnitură şi salată, şi desertul. “De
două ori pe săptămână, la desert sunt fructe. În restul
timpului, gătim plăcinte cu mere, griş cu lapte, pandişpanuri”,
adaugă bucătarul.

Deschisă în ianuarie şi finanţată de Kaufland, cantina este operată de Asociaţia Şansa Ta, care de 10 ani împărţea pachete cu mâncare oamenilor fără adăpost, în zona Gării de Nord.

Am început cu un sandviş şi un ceai cald, o dată pe săptămână. Şi am ajuns să oferim trei feluri de mâncare, de cinci ori pe săptămână.

Gabriel Ciobotaru, unul dintre fondatorii Şansa Ta:

Marele progres este că acum mesele sunt gătite şi servite într-o cantină adevărată, “nu în aer liber, în ploaie, pe ninsoare, lângă gura de metrou”.

Pentru Gabriel Ciobotaru, o schimbare importantă e faptul că acum îi poate cunoaşte mai de aproape pe beneficiari. „Putem sta de vorbă cu ei, să aflăm exact ce situaţie au. Îi ajutăm cu actele de identitate sau cu alte nevoi urgente, nu doar cu mâncare”, spune reprezentantul Şansa Ta.

Pentru Aurica, 78 de ani, pachetele de la cantina de pe Griviţei, înseamnă supravieţuire. E văduvă, trăieşte dintr-o pensie de 700 de lei, într-o cameră din fostele cămine Tehnometal, din Laminorului. „Ca să trăiesc de pe o zi pe alta, luam pe caiet, pe datorie. Am auzit de la o vecină, care a găsit cantina asta pe Internet. Am venit cu ea, prima dată. Sunt foarte, foarte mulţumită de tot ce ne dă de aici”, spune femeia.

Aurica este unul dintre sutele de beneficiari ai cantinei sociale

Manifest
împotriva risipei alimentare

În jur de 300 de oameni fără adăpost, şomeri, din familii nevoiaşe, cu mulţi copii, vin zilnic să primească porţiile de la cantina Şansa Ta.

De ceilalţi 400 de beneficiari se ocupă ONG-uri partenere, care împart hrana la domiciliu. „Planul este să creştem şi porţiile, şi capacitatea cantinei”, afirmă Katharina Scheidereiter, coordonatoarea departamentului Corporate Social Responsibility de la Kaufland România.

Mâncarea este ambalată în materiale biodegradabile, prietenoase cu mediul, iar cantina face parte din planul companiei de combatere a risipei alimentare.

Chef Gil susţine că nu-i lipseşte nimic în bucătărie, “avem chiar şi mai mult decât ne trebuie, deşi totul e măsurat, cântărit atent, să nu aruncăm nimic”. Ce lipseşte totuşi e atmosfera agitată din bucătăria unui mare restaurant. “Uneori, băieţii se plâng că e prea linişte. Aici lucrăm fără stresul comenzilor care vin una după alta. La 7 dimineaţa aprindem cuptoarele, pe la unu, unu şi jumătate terminăm”.

Miile de ouă, felii de cozonac şi sarmale au fost ridicate în Vinerea Mare de către beneficiarii cantinei.

Cei care doresc să ajute ca voluntari la împachetarea porţiilor şi împărţirea mâncării la cantina de pe Griviţei pot lua legătura cu Şansa Ta, pe pagina de Facebook a asociaţiei.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 18

 
 

Urmărește-ne pe Google News