Îmbulzeală, şomeri ajunşi să nu mai aibă ce pune pe masă pentru că nu au mai avut un loc de muncă de luni bune. În Bucureşti şi în ţară, s-au călcat, ieri, în picioare mii de persoane pentru a-şi căuta un serviciu la Bursa generală a locurilor de muncă.

Au stat la coadă zeci de minute în speranţa că vor prinde unul din cele aproape 20.000 de posturi disponibile în toată ţara. Asta în timp ce România are acum peste 760.000 de şomeri. În Bucureşti, la Palatul Copiilor, 4.000 de oameni s-au bătut pe 1.000 de posturi vacante, majoritatea fiind de vânzători, casieri, electricieni sau de instalatori. Aproape inutil însă pentru că sondajele arată că rata cu care şomerii îşi găsesc de lucru prin Bursele locurilor de muncă e de 6%.

Anul trecut, statul a angajat în neştire

Deşi guvernanţii au trâmbiţat reducerea cheltuielilor bugetare prin disponibilizări multiple ale salariaţilor la stat, numărul acestora a crescut, în realitate, cu 8% anul trecut. În 2009 au fost angajati numai în administraţia publică 26.000 de oameni.

Maria Petreanu, 48 de ani: “Sunt şomeră de un an de zile. Am depus zeci de CV-uri, nu numai pentru un post de contabil, aşa cum am lucrat. Muncesc orice, dar toată lumea zice că sunt prea în vârstă. Mi-e şi ruşine de copilul meu”.

Georgiana Polariu, 21 de ani: “Am terminat şcoala şi a venit criza. Nici măcar la restaurante sau la fast-food-uri nu mă vrea nimeni. N-am experienţă, dar muncesc orice, numai să fiu plătită. Nu vreau salariu mai mic de 1.200 de lei. ”

Urmărește-ne pe Google News