↑Casa bunicilor, în care Cristina a crescut, a fost distrusă la inundaţiile care au făcut ravagii anul acesta în Dorohoi, Botoşani
Greutăţile au început pentru Cristina Dumbrăveanu încă de la naştere, când a fost abandonată de părinţii naturali într-un spital din Iaşi. La câteva luni, o femeie cu suflet mare a înfiat-o, iar Cristina a început să înveţe ce înseamnă dragostea de mamă.
Din păcate, când fetiţa a împlinit un an, a doua ei mamă, cea care i-a redat speranţa, s-a stins brusc, răpusă de o boală necruţătoare.
“După ce am pierdut-o, am fost adoptată de sora ei, care s-a purtat foarte frumos cu mine, mi-a oferit tot ceea ce-mi trebuia şi am ajuns să o consider mama mea… chiar dacă era treia”, povesteşte Cristina îndurerată.
Şi de această dată destinul i-a fost potrivnic. Femeia a decedat când copila încă nu împlinise trei ani, iar cei care au adoptat-o şi au rămas să-i şteargă lacrimile au fost bunicii, pe care i-a considerat părinţii ei.
Bătrânii s-au străduit să nu-i lipsească nimic până anul trecut. “Mai întâi s-a stins bunicul, iar apoi şi bunica şi am rămas singură pe lume. Zilele acestea se împlineşte un an de când şi a patra mea mamă a plecat de lângă mine”, mărturiseşte fata cu lacrimi în ochi.
Trăieşte cu 400 de lei pe lună
Anul acesta, la sfârşitul lunii iunie, un alt necaz a înnegurat ochii albaştri ai Cristinei. Casa lăsată de bunici a fost inundată, iar apa, care a ajuns până la tocurile geamurilor, i-a luat tot. “Noroc că m-au anunţat vecinii şi, în ultima clipă, mi-am luat un hanorac şi buletinul.
Am reuşit să ajung la o prietenă unde am locuit până când apele s-au retras şi apoi la o verişoară a mamei, cea care acum mă încurajează şi îmi dă putere”, povesteşte adolescenta.
De câteva zile însă, fata s-a întors în casa bunicilor şi şi-a improvizat un culcuş pe o podea rămasă încă întreagă.
“Au venit de la primărie şi ne-au aruncat în curte sacii cu nisip, cu ciment, dar ce-aş putea eu să fac cu ei? Nu am nici putere să repar o casă, nu are cine să mă ajute şi, mai ales, n-am cum să plătesc nişte zidari”, afirmă fata neputincioasă, care trăieşte cu 400 de lei lunar, aceştia reprezentând alocaţia şi pensia de urmaş. Din fericire, membrii câtorva asociaţii de voluntari au promis că o vor ajuta să repare casa bunicilor.
Colegii de clasă o ajută să îşi repare casa
Când au aflat povestea tristă a Cristinei Dumbrăveanu, voluntarii de la Habitat for Humanity şi de la UNICEF s-au oferit s-o ajute.
“De câteva zile, am trecut la treabă. Casa ei a fost prinsă în cele 50 care vor fi renovate cu sprijinul fundaţiei noastre. Acest copil are, într-adevăr, nevoie de ajutor”, a declarat Mihai Grigorean, managerul proiectului de reconstrucţie a Dorohoiului din partea Fundaţiei Habitat.
Zilele trecute, în ajutorul fetei au sărit şi colegii de clasă care, împreună cu dirigintele, au venit să dea o mână de ajutor.
Ei susţin că vor munci cot la cot cu voluntarii până când Cristina va avea un acoperiş normal deasupra capului.
22 de morţi în urma inundaţiilor
Apele care s-au revărsat peste România în lunile iunie şi iulie au luat viaţa a 22 de oameni. Peste 1.800 de locuinţe şi anexe gospodăreşti din Botoşani, Bacău şi Suceava au fost inundate, 7.000 de persoane fiind evacuate, iar zeci de drumuri comunale şi naţionale au fost, pentru un timp, impracticabile. În judeţul Bacău, pagubele făcute de ploile interminabile au fost evaluate la 100 de milioane de lei, iar în Suceava, la 160 de milioane.
Cei care vor să o ajute pe Cristina pot suna la numărul de telefon 021.203.56.54 sau ne pot scrie la subiecte@libertatea.ro