Conducerea Senatului a decis ieri să amâne sesiunea extraordinară pentru reexaminarea legii privind reducerea CAS (contribuţia la fondul de pensii şi fondul de sănătate) pentru data de 25 – 26 august. Epopeea proiectului a început în iunie, când Guvernul a trimis- o Parlamentului în procedură de urgenţă.
Normativul prevede ca CAS plătit de angajator să scadă, de la 1 octombrie, cu 5%. Exemplu: la un salariu minim pe economie de 900 de lei, asigurarea socială plătită de angajator este acum de 185 de lei. Conform proiectului mai sus menţionat, ea ar urma să scadă la 140 de lei. Angajatorul ar face, astfel, o economie de 45 de lei pe lună pentru fiecare salariu plătit, respectiv 540 de lei pe an pentru fiecare salariu minim plătit – adică ar fi bine!…
Proiectul a fost aprobat de Parlament şi trimis preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare. Preşedintele a avut însă un punct de vedere contrar iniţiatorului.
“Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori deficitul bugetului asigurărilor sociale va creşte, ajungându-se la peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015”, a explicat Traian Băsescu. Preşedintele a trimis legea înapoi în Parlament, cerând să se specifice clar sursele bugetare din care va fi acoperit acest deficit.

«Statul e cel mai mare beneficiar al legii»

De aceea a fost convocată ieri o sesiune extraordinară a Senatului, la care nu au venit însă aleşii Puterii, adică reprezentanţii iniţiatorului legii. Acesta este motivul pentru care dezbaterea a fost amânată o săptămână, cu speranţa ca până la 1 octombrie proiectul să poată intra, totuşi, în vigoare.
“Este o lege care interesează firmele mari. La doi angajaţi, câţi am eu, micşorarea CAS cu 5% nu însemană nimic”, ne-a spus Liviu Ştefan Corbu. Pentru angajatorii cu mulţi salariaţi, măsura reducerii contribuţiei la CAS este o gură de oxigen.
“La 110 angajaţi, cât are firma de construcţii la care lucrez, dacă luăm în calcul economia minimă de 45 de lei, obţinem o sumă de 59.400 de lei anual, bani cu care am putea cumpăra, de exemplu, o schelă fixă de 600 de metri pătraţi, care ne-ar ajuta să scăpăm de plata chiriei la firmele care deţin astfel echipamente”, ne-a declarat Cristian Andrei (foto), reprezentantul unei companii de construcţii din Bucureşti.
Pe de altă parte, reprezentanta unei firme de contabilitate din Capitală, care nu doreşte să-şi facă publică identitatea, este de părere că ajutorul dat firmelor trebuia să conste în reducerea altor taxe, nu a celor destinate pensiilor, având în vedere că în prezent numărul contribuabililor la bugetele de asigurări sociale insuficient pentru asigurarea pe termen lung a pensiilor din România.
“Cel mai mare beneficiar al acestei legi este statul, care are 1,5 milioane de bugetari, adică e cel mai mare angajator. Aici este adevărata bătaie a peştelui! Pericolul reducerii CAS stă însă în gaura de la fondul de pensii, care se măreşte de la lună la lună”, ne-a spus analistul economic George Vulcănescu (foto).

Urmărește-ne pe Google News