La nici 48 de ore dupa ce-am parasit Bulgaria, am ajuns in cea de-a treia destinatie a testului nostru, statiunea greceasca Kallithea. Aici, pe primul brat al peninsulei Halkidiki, romana ar putea fi considerata a doua limba oficiala. Pe strazi e plin de Dacii, iar in restaurante sunt meniuri bilingve: engleza – romana.
Sa explici motivele pentru care mii de romani aleg in fiecare an Grecia pentru a-si petrece vacanta, ar putea parea un demers lipsit de logica. Vorbim in primul rand de o tara care ofera, la orice ora, istorie pe paine.
La 800 km de Bucuresti, am descoperit astfel peninsula Halkidiki, una din destinatiile cele mai solicitate de turistii romani, luand cap-compas primul dintre cele trei brate ale acesteia, Kassandra. Plina de autostrazi, Grecia a pastrat pentru accesul pe aceasta limba de pamant doar un drum cu o banda pe sens, total insuficient pentru numarul urias de masini ce iau cu asalt siragul de statiuni, soseaua fiind cuprinsa pe zeci de kilometri de un ambuteiaj continuu.
E recomandata familistilor
Odata ajuns in Kallithea, am gasit insa multa liniste. Ca si suratele ei din zona, statiunea poate fi recomandata mai mult familistilor decat celor care vor sa se distreze in carusele si cu muzica de sute de wati. Este si motivul pentru care Adrian si Floriana Dobrescu au ales sa vina aici impreuna cu Vlad, pustiul lor de numai trei ani, dar si cu bunica lui.
‘E a treia oara cand venim in Grecia, iar pana acum am fost mai mult in insule. Ne-a placut foarte mult acum in Kallithea, pentru ca, fata de celelalte locuri, e o statiune in care poti sa vii linistit cu copiii si te poti odihni in pace. In plus, plaja, marea, serviciile sunt ireprosabile’, ne-a spus Adrian.
Tanarul povesteste ca a platit 290 de euro de persoana pentru cazare si demipensiune pentru sapte zile, la un hotel de trei stele, pret in care a intrat si transportul cu avionul pana la Salonic si apoi 65 km cu autocarul. ‘N-am cheltuit mai mult de 400 de euro pentru ca n-am avut pe ce. Mancarea e foarte buna si indestulatoare. Am dat bani mai mult pe suveniruri pentru cei de acasa’, spune Floriana.
Specialitatea casei la restaurantul hotelului ‘Macedonian Sun’ se numeste ‘Gemista’ (foto stanga). Bucatarul sef Fotis Suamanis ne-a explicat ca este vorba de rosii umplute cu orez, stafide si seminte de pin, garnisite cu cartofi. Acest fel de mancare se serveste neaparat cu o salata greceasca traditio-nala, facuta din rosii, castraveti, ceapa, crutoane, nuci, piper rosu, peperoni si branza feta. Pretul meniului este de aproximativ 30 de lei.
Hotelul de trei stele pe care l-am ales pentru test se numeste ‘Macedonian Sun’ si se afla la un km de centrul statiunii si la 300 de m de plaja. Camerele au o suprafata sensibil mai mare decat cele din Bulgaria si Romania si sunt dotate cu tv, aer conditionat, frigider, balcon si terasa. Mobilierul, ce are o tenta clasica, este putin invechit, insa piesele din grupul sanitar sunt noi si moderne. Hotelul dispune de parcare proprie gratuita pentru clienti, cabinet medical, spalatorie si loc de joaca pentru copii. Pret: 310 lei/camera dubla/3 mese.
Pe ce se duc banii
Bere 6 lei
Suc 3 lei
Pizza 25-30 lei
Inghetata 5 lei
O familie formata din doi adulti si un copil cheltuieste, in medie, 100 lei pentru o masa la restaurant.