Filiala Iași a USR a anunțat că în ședința Consiliului Local al Municipiului Iași din această săptămână a fost trecut un amendament prin care administrația locală își ia angajamentul să renunțe la focurile de artificii în noaptea de Revelion și să organizeze un spectacol de lumini, lasere și drone.
Argumentele USR pentru a renunța la focul de artificii a fost reducerea nivelului poluării, provocată de exploziile de pe cer, și protejarea animalelor, care sunt traumatizate de zgomotele produse de artificii și petarde.
Primăria Iași, condusă de Mihai Chirica, susține că mai mulți experți ar fi estimat că temperaturile scăzute și ninsoarea ar putea face dificilă operarea dronelor.
Primăria: „Din punct de vedere tehnic, sunt toate șansele ca spectacolul să fie anulat”
„Din punct de vedere tehnic, am luat legătură cu cel care a făcut spectacolul de drone la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Ne-a spus că, dacă avem temperaturi negative, vânt puternic, precipitații, sunt toate șansele ca spectacolul să fie anulat. Iar dacă la un festival de vară poți amâna o oră, două, un eveniment, până trece vremea nefavorabilă, noi la ora 00:00 trebuie să facem ceva, nu putem amâna”, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iași, pentru Libertatea.
De aceea, municipalitatea a decis să combine spectacolul de drone cu unul clasic, de artificii.
Bugetul alocat a fost suplimentat cu circa 40.000 de lei, iar estimările Primăriei arată că un spectacol de drone, cu lumini și lasere, poate costa între 15.000 și 20.000 de euro, în funcție de numărul de drone folosite.
Încă nu a fost lansată o procedură oficială de achiziție.
USR: „Povestea asta cu «dronele nu zboară iarna» e doar o poveste, să fim serioși”
La polul opus, arhitectul Iulian Nicolau, consilier local al USR Iași, inițiatorul acestei propuneri, spune că sunt spectacole cu drone care se realizează chiar și acum, pe 1 decembrie, la Alba Iulia, pe temperaturi estimate a fi scăzute și condiții dificile.
„«Dronele nu zboară iarna» este o poveste, să fim serioși. Niciun specialist nu s-a exprimat în direcția asta, iar din câte știm noi, Primăria nu a contactat oficial niciun astfel de expert, doar să fi fost discuții neoficiale. Amendamentul cu spectacolul de lumini cu lasere, muzică, drone etc. a fost votat în unanimitate, de toți consilierii locali, de la toate partidele”, a declarat Iulian Nicolau pentru Libertatea.
Consilierul local a spus că înțelege că timpul este scurt și că este posibil ca nicio companie să nu își asume organizarea în doar 30 de zile a unui astfel de spectacol. Susține însă că Primăria trebuie să dea un răspuns argumentat.
„Primarul ne-a spus și astăzi, încă odată, că dacă vremea va fi așa nu crede că se poate face spectacolul, dar sper că se referea la ceață și nu la frig, fiindcă așa nici telefoanele nu ar funcționa la zero grade. Să vorbim cu experții și să nu politizăm și luminițele dronelor pe cer”, a mai precizat Iulian Nicolau.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gpavel • 17.12.2022, 09:44
temperatura scazuta reduce durata de functionare(e valabil si la masinile electrice,la telefoane mai putin pentru ca ele au cam temperatura corpului detinatorului),cainii nu sunt decat in aparenta afectatii,de zeci de mii de ani au "suferit"zgomote puternice(tunete)si s-au tot inmultit,o mie de drone nu lumineaza ca o singura artificie,.....,poluarea este mare si la "sute"de drone,energia electrica nu se face nici 20% din surse eco,bateriile sunt fabricate cu multa poluare,pret ridicat,spectacol mai putin spectaculos,.....