Situat în apropierea staţiei de autocar de unde pleacă şi sosesc curse regulate care fac legătura între Atena şi Bucureşti, “La Iaşi” a devenit locul unde se întâlnesc românii nostalgici după mâncarea “ca la mama acasă”, grecii care au făcut facultatea la noi în ţară sau cei care sunt curioşi să guste specialităţile mioritice.
Concediată pentru că au vizitat-o rudele
Gabriela a ajuns în Atena în 1997 şi a început de jos: a lucrat ca menajeră şi a avut grijă de oameni în vârstă. Ideea deschiderii unui restaurant i-a venit acum aproape nouă ani. Atunci a fost concediată de la cafeneaua în care lucra, patronul considerând că vizita unor rude de-ale ei “a deranjat” clienţii. Gabriela a vrut să creeze un loc unde românii să se poată întâlni oricând, aşa că a împrumutat bani de la fraţii săi şi, câteva luni mai târziu, a inaugurat restaurantul.
Dacă Gabriela Munteanu a devenit “mama adoptivă” a mai multor români stabiliţi în Grecia, restaurantul său a ajuns locul unde conaţionalii îşi organizează nunţile, botezurile şi zilele de naştere, cu mâncare, băutură şi muzică de-ale noastre. Chiar dacă e patroană, moldoveanca nu se fereşte să servească personal clienţii sau să prepare mâncarea în bucătărie.
Atenţie la ofertele de muncă!
Gabriela îi sfătuieşte pe cei din ţară să se gândească foarte bine atunci când vor să plece la muncă peste hotare. “Am ajutat români care au fost atraşi să vină în Atena, la muncă, pe salarii de 1.000 şi ceva de euro şi care, odată ajunşi aici, s-au trezit şi păcăliţi, şi cu banii luaţi”, ne-a spus ea.