Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei, are trei variante pentru scolile profesionale, dupa trecerea la invatamantul obligatoriu de 9 ani.
O varianta este ca structura sa ramana aceeasi, iar la absolvire elevii care au promovat examenul de Capacitate sa poata continua liceul, din clasa a XI-a. A doua varianta este transformarea scolii profesionale in liceu industrial, iar la sfarsit sa sustina un Bacalaureat special (profesional), dupa care sa se poata inscrie in colegiu. Varianta a treia propune ca dupa clasa a XI-a sau a XII-a, in functie de profilul si meseria studiate, unii sa obtina certificat de calificare in meserie (cei care nu au diploma de Capacitate), iar altii sa poata continua studiile si sa sustina un Bacalaureat tehnologic.
Scolile de ucenici, singura „scapare” a celor care vor sa invete repede o meserie si nu au diploma de Capacitate, s-ar putea sa dispara din invatamantul preuniversitar si sa treaca in programele de educare a adultilor.
Inspectorii generali din toata tara au termen ca pana la 5 februarie sa comunice Ministerului Educatiei varianta care se „potriveste” cel mai bine cu situatia din teritoriu.