- şomeri;
- persoane care nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ;
- persoane care au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii;
- cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii;
- persoane care nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie;
- persoane care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
Alte situaţii
Serviciile de formare profesională se asigură, gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, sau la cererea angajatorului, şi pentru persoanele aflate în următoarele situaţii:
- au reluat activitatea ca urmare a încetării concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
- au reluat activitatea după satisfacerea stagiului militar;
- au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacităţii de muncă după pensionarea pentru invaliditate;
- persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei.
Programele de formare organizate luna aceasta
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă derulează, în luna ianuarie 2013, un număr de 96 de programe de formare profesională pentru un număr de 2.110 persoane, organizate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi agenţia municipiului Bucureşti. Detalii pe www.anofm.ro.
- Judeţele în care, în luna ianuarie, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Mureş (224 persoane), Braşov (210 persoane), Bistriţa-Năsăud (184 persoane), Harghita (120 persoane), Vâlcea (109 persoane).
- Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în luna ianuarie 2013, sunt:
- Lucrător în comerţ – 222 persoane;
- Ospătar (chelner), vânzător în unităţi pentru alimentaţie – 194 persoane;
- Operator introducere, validare şi prelucrare date – 164 persoane;
- Bucătar – 162 persoane;
- Instalator instalaţii tehnicosanitare şi gaze – 110 persoane;
- Cameristă – 84 persoane;
- Contabil – 84 persoane;
- Inspector resurse umane – 84 persoane.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!