Reprezentanții Prefecturii Iași au precizat că, în cadrul ședinței Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, s-au stabilit, împreună cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, măsuri specifice pentru organizarea pelerinajului de anul acesta.
Așa cum Raed Arafat a anunțat ieri, doar pelerinii din municipiul Iași pot să vină să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, astfel că în punctele de acces se vor controla buletinele.
În plus, pentru prima oară, moaștele Sfintei Parascheva nu vor mai fi scoase în baldachinul amplasat în curte, iar credincioșii nu vor mai atinge racla.
Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta.
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență:
Pr. Dosoftei Șcheul, mare ecleziarh al Catedralei Mitropolitane, nu își amintește dacă din 1988, anul din care se află la Iași, și până acum s-a mai întâmplat acest lucru.
Totodată, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis că „se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri”.
Reprezentanții Mitropoliei, nemulțumiți de decizii
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei nu sunt împăcați cu deciziile autorităților, susținând că pelerinii ar fi trebuit să beneficieze de aceeași încredere ca și cei care au participat la alegerile locale.
„Este necesar să se înțeleagă de către toți că între libertățile fundamentale se numără și dreptul oamenilor de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase. Este evident că întreaga societate se află într-un moment dificil, în care se impun măsuri pentru ocrotirea sănătății oamenilor. În același timp, nu se poate ușor trece cu vederea mâhnirea celor care constată că au libertatea de a veni la Iași pentru orice alt motiv, mai puțin pentru a participa la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva”, a declarat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.
Oficial, pelerinajul de Sfânta Parascheva are loc între 8 și 15 octombrie. Cu toate acestea, astăzi, câteva mii de oameni s-au închinat la racla Sfintei Parascheva.
Credincioșii au stat la coadă, respectând circuitul amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane, au purtat măști și au respectat o distanță fizică de aproximativ 1,5 metri, marcată și cu dungi roșii pe jos.
Rândul de pelerini a avut în unele momente și 250 – 300 de persoane care așteptau să se închine, însă durata de așteptare nu a fost mai mare de 30 de minute.
Județul Iași, creștere a cazurilor de COVID
În ultimele săptămâni, județul Iași a înregistrat o creștere a cazurilor de COVID-19, respectiv cea mai semnificativă creștere după cea înregistrată în București.
De la începutul crizei COVID-19, în județul Iași au fost înregistrate 5.765 de cazuri de COVID, județul fiind depășit doar de București, Suceava, Brașov și Prahova.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro