Anul acesta, obiectele din matase vor fi vedete, in detrimentul celor din plastic.
Mariana Lila, in varsta de 58 de ani, isi are atelierul in garsoniera sa din Bucuresti. Intr-un loc micut, artista face martisoare micute, de o delicatete rara. “Lucrez numai cu matase alba si rosie. De fapt, toate martisoarele mele au cate o semnificatie: bobul de grau si butoiasul simbolizeaza belsugul, scaritele si stelutele, ascensiunea spre cer, iar ghioceii, renasterea naturii”, povesteste femeia.
Mariana Lila a invatat sa faca martisoare din matase in copilarie. Intai, Mariana taie matasea pe dimensiuni, la fel si cartonasele si tubuletele pe care aceasta urmeaza sa fie infasurata.
„Fac zilnic 10-12 bucati, manual”
“Apoi, scot cate un firicel de matase din cele opt si incep sa-l infasor cu mana sau cu acul. Trebuie sa vina fir langa fir, ca sa luceasca”, explica femeia. Urmatorul pas este confectionarea snurului, pe care il rasuceste cu mana, pana cand acesta devine compact. “Fac cam 10-12 martisoare pe zi, pentru ca sunt foarte migaloase. Cred ca pana la targ o sa fac cam 500. Le vand ca in fiecare an, cu 20.000 de lei bucata”, adauga ea.