Urmăriți LIVE evenimentele din Alba Iulia de la monumentul „Regelui Ferdinand Întregitorul”, inaugurarea Monumentului „Marii Uniri”, apoi ceremonia militară cu trupe, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918!

UPDATE ora 16:10: Parada militară de la Alba Iulia a luat sfârșit. După retragerea fanfarei militare, președintele Klaus Iohannis a salutat comandanții armatei și s-a oprit să dea mâna și să vorbească cu oficialitățile prezente la eveniment.

În loc să plece cu mașina de la tribuna oficială, președintele a preferat să meargă pe jos și să se oprească în mijlocul mulțimii, să salute oamenii care au participat la paradă.

Mulțiumea l-a ovaționat minute în șir pe președinte scandându-i numele și aplaudându-l.

UPDATE ora 15:50: Avioanele F-16, bijuteriile aviației militare române, au participat la parada de la Alba Iulia, așa cum era programat.

Acest moment nu a fost posibil la parada din București, care a avut loc de dimineață. Atunci, o reprezentantă a MApN a declarat că este posibil ca pista de decolare să fi fost înghețată și de aceea să se fi renunțat la ridicarea avioanelor militare în aer.

UPDATE ora 15:40: Angajații Ministerului Apărării Naționale au terminat defilarea și după ei au urmat angajații MAI.

Un moment special a fost defilarea câinilor polițiști de căutare. Prezența acestora a făcut publicul, dar și oficialii, să zâmbească.

UPDATE ora 15:30: După intonara imnului național și tragerea a 21 de salve de tun, s-a dat startul paradei militare.

Defilarea a fost deschisă de comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj Napoca, general de brigadă Virgil Ovidiu Pop, cel care a coordonat organizarea evenimentului de la Alba Iulia.

UPDATE ora 15:15: Ceremonia de inaugurare a monumentului Marii Uniri s-a încheiat, iar președitele Klaus Iohannis a plecat pe jos spre locul din care va asista la paradă. El a dat mâna cu mai mulți oameni care au asistat la ceremonie, iar din mulțime s-a scandat „PSD, ciuma roșie” și „Iohannis, Iohannis”.

Parada dedicată Centenarului Marii Uniri este programată să înceapă la ora 15.30.

„Trăim împreună emoția de a ne afla în locul în care, acum un secol, 1228 de delegați, reprezentând toate segmentele şi straturile societăţii, proclamau unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureşului, Sătmarului şi Crişanei cu Regatul României.

Se încheia astfel, printr-un act de voință populară, unificarea provinciilor istorice într-o singură țară, cu un destin modern și european, România.

Noi, cei de astăzi, avem privilegiul de a fi moștenit rodul celui mai important proiect concretizat vreodată în spaţiul strămoşilor noştri. Este datoria și responsabilitatea noastră de a omagia trecutul și de a insufla generațiilor viitoare idealurile naționale, reîncărcate cu noi semnificații.

Sunt onorat să fiu Președinte al României în perioada Centenarului Marii Uniri și sunt foarte bucuros să trăiesc aceste momente în mijlocul dumneavoastră, pentru a celebra împreună un secol de la nașterea statului nostru unitar modern”, au fost câteva dintre cuvintele rostite de președinte la ceremonia de inaugurare.

UPDATE ora 15:00: Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Alba Iulia și a depus o coroană de flori la monumentul „Regelui Ferdinand Întregitorul”.

Președintele asistă la inaugurarea monumentului Marii Unirii alături de primarul din Alba Iulia și ministrul Apărării Gabriel Leș.

Mulțimea l-a ovaționat pe președinte scandându-i numele în repetatea rânduri.


Începerea evenimentelor organizate cu ocazia Centenarlui la Alba Iulia a fost sosirea trenului regal în gara din oraș. Peste o mie de persoane au luat parte, sâmbătă, la primirea oficială a Familiei Regale în gara din Alba Iulia, Custodele Coroanei, Principesa Margareta, şi Principele Radu, fiind însoţiţi de celelalte fiice ale Regelui Mihai, Elena, Sofia şi Maria.

Și fostul principe Nicolae și soția lui, Alina Binder, se află la Alba Iulia în această zi. Cu toate că nu fac parte din grupul membrilor familiei regale, ei au fost văzuți în mulțime, la un moment-dat, ei au dat mâna cu președintle Klaus Iohannis și au schimbat câteva cuvinte cu șeful statului.

Familia Regală a venit la Alba Iulia cu trenul regal şi a fost întâmpinată de oficialităţile locale, printre care s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi primarul municipiului, Mircea Hava.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

La sosirea în gara din Alba Iulia, o fanfară îmbrăcată în uniforme militare similare celor din 1918, a intonat Imnul Naţional al României şi Imnul Regal, după care un grup de tineri le-a oferit oaspeţilor pâine şi sare, alături de buchete de trandafiri în culorile tricolorului.

Principesa Margareta şi Principele Radu vor participa la evenimentele organizate de Ziua Naţională la Alba Iulia.

Trenul regal, format din cinci vagoane şi o locomotivă cu aburi, a rămas în gara din Alba Iulia şi va putea fi vizitat, până la ora 20,00, de către toţi cei care doresc acest lucru. În prezent, este singura locomotivă de acest fel care mai este funcţională, după o reparaţie capitală efectuată în anul 2002


În jur de 2.000 de militari – de la MApN, MAI şi SRI, cărora li se adaugă şi un detaşament polonez, şi aproximativ 200 de mijloace tehnice, inclusiv elicoptere şi avioane MIG 21 şi F-16, vor lua parte la ceremonia militară care va avea loc în 1 Decembrie la Alba Iulia.

Armata va trimite aproximativ 1.000 de militari şi circa 200 de mijloace tehnice terestre, printre care și elicoptere şi avioane MIG 21 şi F-16. Acestora li se vor adăuga şi personal MAI şi de la alte structuri de securitate naţională

Ceremonia va ţine în jur de 60 de minute.

Reprezentanții MApN au transmis că folosirea dronelor este „strict interzisă” pe durata ceremoniei, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite în condiţiile în care elicopterele şi avioanele vor zbura la joasă înălţime.

Parada va începe după ce președintele Klaus Iohannis va sosi la tribuna oficială și se va intona imnul și se vor trage 21 de salve de tun. Inedit la parada din Alba Iulia va fi faptul că pe durata desfăşurării ceremonialului militar vor fi , 8 tunuri de la o firmă specializată vor executa lovituri cu confeti tricolore.

Citeşte totul despre Centenarul Marii Uniri

Sursa foto: Hepta, Presidency.ro, Inquam Photos


 

Urmărește-ne pe Google News