national”. Daca pentru majoritatea oamenilor obisnuiti veninul inseamna moarte sigura, pentru cei care lucreaza in industria farmaceutica acesta reprezinta o sursa bogata de componente active farmaceutice si, mai nou, pentru unii romani, o sursa sigura de a se imbogati, fie ca vand venin de vipera sau albine.
Colectarea veninului se poate face, fara uciderea albinelor, cu ajutorul colectoarelor speciale, ce constau in dispozitive prevazute cu filtre, placi de sticla sau foi de cauciuc sintetic, acoperite cu o hartie umeda (nailon, polistiren) strabatuta de fire metalice incarcate cu un curent slab. „Experiente indelungate au determinat ca forma de unda optima ce produce un numar mare de intepaturi este cea emisa de albine in perioada imperecherii, deci a albinelor mature, in varsta de 15-20 zile, ce au acumulat in punga de venin circa 0,30 mg venin. La contactul aleatoriu al unei albine cu grila de excitatie, aceasta reactioneaza instantaneu, prin stimularea instinctului de aparare. Alarma o data data de primele albine, in stup are loc un efect in avalansa, astfel incat in doua minute se vor aduna un numar mare de albine luptatoare ce vor intepa membrana colectoare. Avantajul acestei metode consta in faptul ca albinele nu isi pierd acul. Un gram de venin uscat este produs de 30.000-50.000 albine”, ne-a spus Gilcescu Jan, director general al firmei Episcoms, specializata in recoltarea veninului de la albine. O alta sursa de venin este reprezentata de vipere. Putin mai periculoasa, dar furnizoare de venituri substantiale, mai ales pentru cei care au ajuns sa cunoasca totul despre acesti serpi.
Hrana viperelor este formata mai ales din rozatoare mici si insecte, dar ocazional consuma si soparle si broaste. „Mi-am impanzit hambarul, grajdul si curtea cu curse pentru soareci si de fiecare data cand ma intorc de la peste am grija sa aduc si o cutie plina cu pui de balta. Este important sa nu le infranezi instinctul de a vana, de aceea le pun in acvarii „mancarea” vie: vor sange cald”, spune clujeanul Marian Demetriad, unul dintre crescatorii de vipere din Ardeal. El se afla abia la inceputul afacerii, numarul serpilor pe care ii creste fiind de numai 12. „Cinci masculi si restul femele. Toate sunt aduse din Ungaria. Anul acesta in toamna sper ca numarul lor sa creasca la cel putin 30. De obicei se imperecheaza vara, iar puii ies cam pe la sfarsitul lui septembrie”.
Recoltarea veninului de la vipere reprezinta una dintre cele mai dificile operatiuni. „Din fericire toate neplacerilor cauzate de serpi s-au petrecut din cauza mea si nu a lor. Am fost o singura data muscat, acum un an cand le-am cumparat, dar am avut seringa cu antiviperin pregatita. De atunci imi pun intotdeauna pe maini manusi groase, acoperite cu un strat subtire de azbest, cumparate din Cehia, lungi pana la umar. Prima oara separ serpii, ii mut unul cate unul intr-un acvariu mai mic, ii apuc usor de ceafa si le bag in gura marginea unui borcanel. Normal, prima lor reactie e sa muste si scuipa acolo veninul”.
Recolta ajunge, de obicei, in Occident. „Am vandut si in Romania, dar pana la urma tot afara ajunge. Ce ramane in tara e de proasta calitate si ieftin. Un gram poate sa ajunga si la 200 $, depinde de calitate, de cum l-ai pastrat si de cumparator. Nu-ti cumpara nimeni cantitati mari, cateva zeci-sute de grame, maximum un kilogram, dar astea sunt ocazii rare. Din cate am auzit s-a vandut in Constanta, in octombrie anul trecut, marfa de 380.000 $. Aia afacere”, mai spune Marian.