„Novaia Gazeta” este una dintre ultimele publicații independente care continuă să apară în Rusia. Ea este fondată de jurnalistul Dmitri Muratov, unul dintre cei doi ziariști laureați ai premiului Nobel pentru Pace în 2021.
Ziar tipărit și site, „Novaia Gazeta” relatează întâmplări din Rusia și din lume, având grijă să nu scrie „războiul din Ucraina”, ci numai „operațiunea specială”, ca să nu intre sub prevederile legii care criminalizează expresia „război”. Noul cod permite autorităților să dea amenzi sau să-i trimită în închisoare pe cei care folosesc cuvântul „război” în legătură cu evenimentele din Ucraina.
Bărbat amendat pentru un poster cu „Nu războiului”
Chiar agenția oficială rusă RIA Novosti furnizează frecvent știri cu protestatari pedepsiți pentru ceea ce spun împotriva războiului. Pe 8 martie, relatează agenția, un bărbat din St. Petersburg a primit 30.000 de ruble amendă pentru că „a discreditat Armata Rusă și Federația Rusă”.
Judecătorul, scrie RIA Novosti despre un alt caz, a considerat că posterul „Nu războiului”, făcut acasă și afișat în stradă de un protestatar, este contrar „Articolului 20.3.3 din Codul contravențiilor administrative”.
Pe acest fundal, autoritățile ruse monitorizează nu doar protestele din stradă, ci și pe cele care au loc în întreprinderi sau școli. Novaia Gazeta citează o mamă al cărui băiat a avut un incident la școală.
Kirill pune întrebări
„Kirill (nu indicăm numele de familie la cererea mamei sale) are 12 ani, învață în clasa a VI-a a unei școli din Moscova. Mama sa, Natalia, spune că băiatul are rădăcini ucrainene, el a urmat cursurile Centrul Cultural Ucrainean. Ceea ce se întâmplă acum între Rusia și Ucraina îl doare”, își începe ziarul relatarea.
Pe 4 martie, clasa a VI-a avea oră de istorie. Kirill i-a cerut profesorului să discute despre ce se întâmplă în Ucraina. „De fapt, acest lucru nu se discută cu elevii de clasa a VI-a, dar dacă vrei să înțelegi ce se întâmplă, atunci pune întrebări”, a spus dascălul de istorie. „Și am început să pun întrebări”, zice elevul.
Dialogul elev – profesor
Conversația din clasă a fost următoarea, conform ziarului:
Elev: De ce Putin a început războiul? (n.r. Novaia Gazeta scrie „operațiunea specială”, pentru că nu are voie să scrie „război”)
Profesor: De fapt, este o „operațiune specială”.
Elev: Unde sunt trupele noastre?
Profesor: Nu știu exact unde sunt trupele noastre acum, dar dacă s-ar fi oprit la jumătatea drumului, agresiunea ucraineană ar fi continuat.
Elev: De ce oamenii nu sunt lăsați să protesteze?
Profesor: Astea sunt minciuni răspândite de Ucraina și Statele Unite, care spun că oamenii sunt bătuți la mitinguri. Dar mitingurile trebuie coordonate.
Elev: Cum poate fi coordonat de guvern un miting împotriva acțiunilor guvernului?
Kiril susține că o parte dintre colegi, nu mulți, au adresat la rându-le întrebări. Lucrurile nu s-au oprit aici.
„Slavă Ucrainei!”
După ora de istorie, în pauză, Kirill a ieșit pe hol și a strigat „Slavă Ucrainei!”, strigătul care a devenit un îndemn repetat în multe colțuri ale lumii. Elevul spune că i-au răspuns și alți colegi.
Profesoara ne mai spusese că nazismul înflorește printre ucraineni, că ei încă din clasa I scrie în manuale că Ucraina este o superputere. Am mulți prieteni din Ucraina, i-am întrebat – nu au asta în manuale.
Kirill, 12 ani, elev în Moscova:
Cineva a povestit ce s-a întâmplat pe clasă și pe hol.
Mama lui Kirill spune că, a doua zi, a primit un apel pe WhatsApp de pe un mobil necunoscut:
„Numărul nu se vedea, e o pisică pe avatarul aplicației. O voce de femeie, fără să se prezinte, spune că sună despre fiica mea. Am glumit că poate sunt o mamă atât de rea încât nu știu că am o fiică. Și, spun ei, adică despre fiul tău. Vino să vorbești cu poliția. I-am spus: «Sună-mă cu citație, voi veni»”, le-a povestit Natalia jurnaliștilor de la Novaia Gazeta. Apoi, mama nu a mai răspuns la apeluri de la numere necunoscute.
Mama, chemată la școală
A doua zi dimineață a sunat-o diriginta fiului ei. A invitat-o pe Natalia să vină la școală până la ora douăsprezece. Profesoara a explicat că ofițerii inspectoratului pentru minori au vrut să poarte o conversație cu fiul ei și cu ea.
Natalia a ajuns la școală și a scris o declarație că își ia fiul „din cauza faptului că se creează condiții insuportabile pentru educație”, din cauza opiniilor sale politice. L-a urcat într-un taxi și l-a dus la serviciu. La ușa școlii, ea a dat peste un grup de polițiști.
Doi polițiști au venit acasă la Kirill
După încă o zi, Kirill era singur acasă. Mama era la serviciu. Doi polițiști au început să bată la ușa apartamentul. Kirill nu le-a deschis. Conform băiatului de 12 ani, ei au bătut aproximativ o jumătate de oră, apoi au oprit curentul în apartament, au băgat sub ușă o somație cu „veniți la interogatoriu” și au plecat.
Ordinea de zi conține o dată scrisă ilizibil a interogatoriului și o amenințare de „supus arestării” în caz de neprezentare, consemnează Novaia Gazeta.
„M-am așezat pe pat și m-am gândit ce se va întâmpla acum”, spune Kirill.
Dar nu mi-a fost frică. M-am întrebat chiar ce s-a întâmplat acolo, la poliție. Cum se gândesc ei așa: aici avem un băiețel de doisprezece ani care și-a exprimat părerea, să mergem la el acasă. Nu ne deschide, să-i stingem lumina.
Kirill, 12 ani, elev în Moscova:
Mama, mai scrie ziarul moscovit, intenționează să se adreseze școlii, din nou, oficial, și să întrebe cine sunt cei care sunt deranjați de opiniile copilului ei.