Guvernul de la Moscova a deplâns luni rata mică de vaccinare din țară, observând că aceasta nu reușește să oprească valul COVID cu care se confruntă țara.

Premierul Mihail Mișustin a asigurat că autoritățile au pus vaccinul la dispoziția tuturor cetățenilor. „Dar nivelul de vaccinare este insuficient pentru a opri infectările”, a admis el, potrivit The Moscow Times.

„Morbiditatea crește în majoritatea regiunilor. Avem de două ori mai mulți pacienți în spitale decât aveam în aceeași perioadă a anului trecut”, a spus șeful guvernului.

Problema este că valul pandemic care a debutat în vară și care este alimentat în special de varianta Delta a virusului nu dă semne să se oprească.

Ultimul val pandemic a început în vară | Sursa: Worldometers

„Ultimele date sunt foarte îngrijorătoare”, a spus și Vasilii Vlasov, epidemiolog la Școala de Înalte Studii Economice din Moscova, citat de The Guardian.

„Chiar dacă mulți oameni s-au îmbolnăvit deja, iar țara ar fi trebuit să dezvolte deja o oarecare imunitate, decesele sunt iarăși în creștere”, a observat el.

„Această situație era de așteptat, din moment ce nu există practic restricții și avem o rată mică de vaccinare”, a adăugat expertul.

Neîncredere în vaccin

Rusia, prima țară care a început să administreze vaccinul anti-COVID la scară largă, nu a reușit să își convingă cea mai mare parte a populației să accepte serul.

Doar 29% din populația adultă a fost complet imunizată împotriva bolii, o rată asemănătoare cu cea a României, care a vaccinat complet puțin peste 28% din populație.

În prezent, Rusia folosește doar vaccinurile dezvoltate în țară. Niciunul dintre vaccinurile produse în străinătate nu a fost distribuit.

Rusia, aproape de România, în topul ratelor de vaccinare anti-COVID | Sursa: Our world in data

Oficialii au spus că vasta majoritate a oamenilor din spitale sunt nevaccinați, iar președintele Vladimir Putin i-a îndemnat în mod repetat pe cetățeni să se vaccineze.

Însă sondajele independente au arătat că mulți oameni sunt sceptici cu privire la serurile produse în țară.

Criticii au sugerat că vina pentru rata mică de vaccinare poate fi pusă și pe seama campaniei de imunizare nereușite a autorităților. O altă cauză, au mai observat comentatorii, este reprezentată de mesajele contradictorii ale autorităților pe tema gravității pandemiei.

De vină ar fi și testele de anticorpi, foarte populare în Rusia, unde sunt ieftine și accesibile aproape oricui. Asta, deși experții din Occident au avertizat că ele nu sunt de încredere, nici pentru diagnosticarea COVID, nici pentru evaluarea imunității în fața bolii.

Încă un record negativ

Marți, noile cifre au confirmat îngrijorarea autorităților. Guvernul a raportat 895 de decese de COVID în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr zilnic de la debutul pandemiei. De fapt, în ultimele opt zile, Rusia a înregistrat șase recorduri de decese zilnice, semn al unui val pandemic care nu se mai oprește.

Oficialii au confirmat și 25.110 noi infectări, un prag care nu mai fusese atins de la apogeul precedentului val pandemic din ianuarie.

Numărul deceselor zilnice din Rusia, la nivel ridicat încă din vară | Sursa: Worldometers

Un număr de regiuni au reintrodus deja restricții COVID, inclusiv închiderea unor spații publice și regulile de autoizolare. Presa rusă a anunțat marți, citând surse guvernamentale, că autoritățile plănuiesc să reintroducă restricții adiționale în 11 alte regiuni ale țării.

Însă oficialii au ezitat să reintroducă restricții la nivel național, din teama că ar putea afecta economia.

Restaurantele, barurile și cluburile de noapte rămân deschise, deși unele regiuni au anunțat că vor introduce certificatul de vaccinare pentru accesul la unele activități.

Moscova a încercat să introducă acest certificat în vară, dar a abandonat planul după ce patronii s-au plâns de scăderea veniturilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News