UPDATE, 19 septembrie, 11.29: Un nou bilanț anunțat de Ministerul Sănătăţii din Liban arată că 20 de persoane au fost ucise şi peste 450 au fost rănite miercuri în suburbiile Beirutului şi în Valea Bekaa, relatează Reuters.

***

Știre inițială: Exploziile s-au produs în timp ce aveau loc funeralii ale unor membri Hezbollah uciși marți în urma detonării pagerelor lor.

Corespondenţii AFP din Liban au observat explozii la periferia de sud a orașului Beirut, precum și la Daida (sud), Sohmor (est) și Baalbeck (est).

Armata libaneză le-a cerut oamenilor să nu se adune în locurile exploziilor. „Comandamentul armatei le cere cetățenilor să nu se adune în locurile cu incidente de securitate pentru a lăsa loc pentru sosirea echipelor medicale”, se arată într-un mesaj publicat pe X.

Pe de altă parte, agenția de protecție civilă din Liban a raportat mai multe incendii în urma acestor explozii. Conform acesteia, incendii au fost anunțate în peste 60 de case și magazine. În plus, zeci de mașini au luat foc.

Libanul denunță o „agresiune israeliană criminală”

Detonarea pagerelor folosite de Hezbollah s-a soldat miercuri cu 12 morți și aproximativ 4.000 de răniți, printre care și ambasadorul Iranului în Liban. Alte 14 persoane au fost rănite în urma unor explozii similare produse în Siria.

Premierul libanez Najib Mikati a denunțat o „agresiune israeliană criminală”, dar Forțele de Apărare ale Israelului nu au comentat situația din Liban.

Vestea detonării dispozitivelor walkie-talkie ale Hezbollah vine la scurt timp după ce mișcarea șiită libaneză a revendicat lansarea unor atacuri cu rachete asupra unor poziții ale artileriei israeliene.

O sursă de rang înalt din structurile libaneze de securitate și o altă sursă au declarat pentru Reuters că agenția de informații externe a Israelului, Mossad, a plantat explozibili în interiorul pagerelor importate de Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marți. Pagerele respective au fost produse în Ungaria.

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri într-o şedinţă de urgenţă după seriile de explozii din Liban. Reuniunea, cerută de Algeria, va începe la ora 19.00 GMT, a anunţat preşedinţia slovenă a Consiliului de Securitate al ONU.

„Obiectele civile” nu trebuie să fie niciodată transformate în arme, iar „aceasta ar trebui să fie o regulă pentru oricine în lume, pe care guvernele ar trebui să fie capabile să o aplice”, a reacţionat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care crede că această operaţiune de detonare a unor dispozitive de comunicaţii ale Hezbollah poate fi preludiul unei operaţiuni militare israeliene mai ample în Liban.

„Logica din spatele exploziei acestor aparate este de a efectua o lovitură preventivă înaintea unei operaţiuni militare majore”, estimează Guterres, adăugând că „trebuie făcut totul pentru evitarea acestei escaladări”, transmite AFP.

Urmărește-ne pe Google News