Adunarea Francofoniei de la Bucuresti, planificata pentru sfarsitul lunii septembrie, intoarce cu fundul in sus si Palatul Parlamentului, si pe cei peste 500 de parlamentari si centrul Capitalei. Iar in Casa Poporului, printre multe alte dotari, va aparea inclusiv o moschee.
Casa Poporului este in mare forfota si renovare pentru a primi cum se cuvine sutele de invitati la Summit-ul Francofoniei. La nivelul destinat desfasurarii intalnirilor roiesc aproape zi si noapte oameni care monteaza si demonteaza schele, schimba covoare, curata perdele, pe dupa toate colturile aparand mici santiere in lucru.
Mobilierul este curatat si mutat din loc in loc, cu elan de zile mari. In perioada summit-ului parlamentarii romani care nu sunt invitati la eveniment si functionarii din Casa Poporului vor fi ori expediati in concediu si in teritoriu, ori vor intra in Palatul Parlamentului numai pe baza de acreditari speciale.
Organizatorii, scapati de persoanele neavizate, s-au confruntat inclusiv cu probleme de ordin religios. Surse bine informate din cadrul conducerii Camerei Deputatilor ne-au povestit ca in Palatul Parlamentului vor fi invitati oficiali de rang inalt de religie musulmana. Pentru acestia este nevoie de mancare gatita dupa retete speciale, dar si de o moschee. Nu este vorba de vreo moschee cu cupola si tot dichisul, nu ca nu ar incapea in spatiile imense din Casa Poporului. Lacasul de cult pentru oaspeti si musulmani va fi practic o camera alocata special de organizatorii romani. Si nu oricum, deoarece spatiul respectiv a creat deja mici inconveniente. Incaperea propusa initial pentru moscheea temporara a creat o disputa deoarece pe unul din pereti se afla o cruce ortodoxa. Asa ca, tot pentru a evita conflictele religioase, partea romana trebuie sa goleasca complet camera care va servi drept moschee.
Si daca acestea sunt doar o parte din problemele organizatorilor care tin de interiorul Casei Poporului, in exterior este un balmuc general. Pentru asigurarea securitatii zonei, in jurul Casei Poporului circulatia se va desfasura doar pe un singur sens, urmand ca masinile din traficul bucurestean sa fie deviate pe alte tronsoane de drum.