Primul termen din procesul lui Vlad Pascu a început la 12.30, cu o întârziere de trei ore și jumătate, pentru că el a fost dus la Tribunalul Constanța, unde i-a fost prelungită arestarea preventivă. 

La procesul de la Judecătoria Mangalia, Pascu a intrat prin videoconferință, din Penitenciarul Poarta Alba. Lângă el, era Sorina Stoica, unul dintre avocații angajați de familie. 

Mai întâi, judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu a făcut prezența părților din dosar. “Olariu Sebastian Andrei e prezent?”, a întrebat ea și toată sala a încremenit. Sebastian Olariu este unul dintre cei doi studenți care au murit loviți de mașina lui Pascu, în noaptea de 18/19 august anul trecut. În sală erau doar părinții lui, care au izbucnit în plâns când i-au auzit strigat numele la apel.

Auzind rumoarea celor prezenți în sală, judecătoarea a fost surprinsă: “A decedat o victimă?”, “Au decedat două”, a răspuns o voce din public. 

Amânare pentru că avocatul lui Pascu protestează

Mai departe, i-a fost dat cuvântul avocatei Stoica. Ea a declarat că a trimis un email la judecătorie, prin care anunța că nu are mandat pentru a-l reprezenta pe Pascu în acest proces. “Am împuternicire doar pentru măsurile preventive și pentru consultanță juridică în penitenciar. Pentru dosarul de fond, singurul care are mandat e domnul avocat Adrian Bendeac”, a precizat avocata. 

Dar nici avocatul Bendeac nu e în sala de judecată. El a trimis o înștiințare că Baroul București din care face parte organizează azi o acțiune de protest, iar el a ales să participe la ea. Așa că cere amânarea acestui proces. 

Pascu: “Să știți că eu am avocat ales”

Vlad Pascu urmărește tot ce se întâmplă în sala de judecată pe ecranul din penitenciar. Are sacou și poartă o cravată. 

Judecătoarea Popoviciu dispune desemnarea unui avocat din oficiu care să-i apere interesele inculpatului măcar la următorul termen. Avocații victimelor și procurorul de ședință sunt de acord cu asta. 

La final, i se dă cuvântul și inculpatului. “Protestul Baroului București se încheie pe 29 luna aceasta. Solicit acordarea unui termen după această dată”, spune Vlad Pascu. “Las la aprecierea instanței, dar să știți că eu am avocat ales”.

Judecătoarea a încheiat ședința de judecată, anunțând că următorul termen al procesului va fi pe 14 martie, la ora 9 dimineața. 

“Totul este o făcătură, totul este un circ”

“Nu am văzut în viața mea un asemenea judecător”, a declarat tatăl lui Sebastian Olariu, încă cu lacrimi în ochi, la ieșirea din judecătorie. “Nu vedeți că e circ, totul e făcătură!”, a spus și tatăl Robertei Dragomir. “Ce i-au făcut familiei Olariu, că au întrebat dacă e prezent fiul în sala de judecată, e strigător la cer. Totul e o făcătură, totu e un circ, iar Pascu e foarte încrezător pe ce decizii se vor lua aici”. 

Familiile tinerilor uciși au afirmat că vor cere strămutarea procesului, dar și schimbarea încadrăriii juridice a faptei pentru care este judecat Vlad Pascu, din ucidere din culpă în omor calificat. 

Cum s-a întâmplat accidentul

Pe 19 august anul trecut, la ora 5:20 dimineața, Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de tineri care mergeau pe marginea șoselei, din Vama Veche spre 2 Mai. 

În urma impactului cu maşina, trei tineri au fost răniţi, iar doi au murit. Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti. 

Vlad Pascu avea 19 ani şi conducea, în acea noapte, un Mercedes decapotabil, model de epocă. Expertiza tehnică a stabilit că înainte de impact, maşina avea 103 km/h. Pe acea bucată de drum, cu o curbă deosebit de periculoasă, viteza maximă admisă era de 50 km/h.

Oprit de poliţie, înainte de accident

În noapte de 18/19 august 2023, Vlad Pascu, care era cazat la o pensiune din Vama Veche, petrecuse şi el, alături de câţiva prieteni. Au urcat în Mercedesul decapotabil, au dat turul staţiunii, apoi au mers până-n Mangalia și inapoi.  

Prietenii lui Pascu le-au declarat anchetatorilor au spun că acesta „conducea haotic, făcea drifturi şi avea viteză foarte mare, chiar şi 200 km/h”, iar doi dintre ei i-au cerut să oprească şi au coborât. 

La ora 00:40, un bărbat a văzut maşina în trafic şi a sunat la 112, semnalând că e posibil ca şoferul să fie beat sau drogat. Două ore mai târziu, Mercedesul a fost oprit în Vama Veche, de o patrulă mixtă polițist-jandarm. Ei au controlat maşina şi au găsit, într-o portieră, patru pastile sedative şi un joint.

Pascu a fost testat doar pentru consum de alcool și, pentru că rezultatul a fost negativ, la ora 4:30 a fost lăsat să plece. A urcat din nou la volan, iar în mai puţin de o oră, a provocat accidentul mortal. 

Un cocktail de droguri și culpa victimelor

Vlad Pascu a fost prins în Vama Veche, la ora 5:40, de o echipă de jandarmi, şi abia atunci a fost testat şi cu aparatul DrugTest. 

A ieşit pozitiv la cocaină, amfetamine şi metamfetamine. Analiza probelor de urină a arătat că, pe lângă cele trei tipuri de droguri, Pascu mai consumase şi ecstasy. 

Cercetările au fost finalizate în octombrie, anul trecut. Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia precizează, în rechizitoriu, că „accidentul a fost cauzat de un cumul de factori”, iar vinovaţi sunt şoferul care conducea drogat şi cu viteză, dar şi victimele care, circulând pe marginea şoselei, „pe partea dreaptă a sensului lor de mers”, „au creat o stare pasivă de pericol”.

Procurorul a fost de acord cu experţii care susţin că, dacă tinerii implicaţi în accident „s-ar fi deplasat pe acostamentul din stânga, ar fi dispus şi ei de posibilități de evitare a accidentului”. 

Trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia l-a acuzat pe Vlad Pascu de ucidere din culpă, infracţiune pedepsită de Codul Penal cu închisoarea de la 3 ani la 10 ani şi 6 luni.

„Legea Anastasia”, care era deja în vigoare la data comiterii accidentului de la 2 Mai, prevede că uciderea din culpă săvârșită de un șofer care a condus băut, drogat sau fără permis se pedepseşte doar cu închisoarea, fără ca instanța să mai poată dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere.

Vlad Pascu se află în arest preventiv din 19 august anul trecut. Periodic, el solicită să fie plasat în arest la domiciliu, dar Judecătoria Mangalia şi Tribunalul Constanţa i-au respins, până acum, cererile.

Anul trecut, după accidentul rutier, Vlad Pascu şi părinţii lui au fost inculpaţi într-un dosar de trafic de droguri. Mama tânărului, Miruna Pascu, este acuzată şi de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, pentru deţinere, fără drept, de muniţie letală. Dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT şi e încă în camera preliminară de la Tribunalul Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News