UPDATE 14.29: Judecătorii bulgari de la Curtea de Apel din Sofia au amânat pronunțarea după niciun sfert de oră. Următorul termen este pe 18 mai.
UPDATE 14.17: Procesul Elenei Udrea a început. Fostul ministru a fost adus în sala de judecată flancată de patru polițiști încătușată. Aceasta a trecut pe lângă cei câțiva jurnaliști care o așteptau, dar fără să declare nimic.
Imediat ce a intrat în sală, Elena Udrea a fost așezată în fața judecătorilor bulgari.
Avocata din Blagoevgrad, Albina Tomova, a suferit un accident dimineață și din motive de sănătate nu a mai putut veni la Sofia. „Eu aș vrea să fie și avocata în sală. Nu am apucat să mai iau legătura cu ea, dar știu că are o comunicare cu cei din România și s-au transmis documente făcute de noi către CEDO și Curtea Europeană de Justiție”, a susținut Udrea în fața completului de trei judecători.
După niciun sfert de oră, judecătorii au decis amânarea pronunțării, iar Elena Udrea a fost scoasă așa cum a venit, cu mâinile încătușate la spate și cu aceleași camere video și microfoane după ea.
UPDATE 13.45: Elena Udrea este așteptată să apară în fața instanței. Unul dintre avocații ei a confirmat pentru Libertatea că acesta urmează să fie prezentă la termenul de azi. La cel anterior, de luna trecută, când Curtea de Apel din Sofia a judecat contestația privind judecarea ei în arest preventiv, Elena Udrea a rămas în Blagoevgrad, fiind judecată în lipstă.
Potrivit legislației din Bulgaria, Curtea de Apel din Sofia ar trebuie să soluționeze punerea în aplicare a mandatului de arestare emis pe numele Elenei Udrea în termen de 60 de zile de la reținerea ei. Ea a fost reținută pe 7 aprilie, la Kulata, la granița dintre Bulgaria și Grecia, iar termenul expiră pe 6 iunie.
Marți, 10 mai, Curtea de Apel din Sofia va decide dacă admite sau nu contestaţia pe care Elena Udrea a făcut-o, după ce judecătorii din Blagoevgrad au hotărât punerea în executare a mandatului european de arestare emis pe numele ei.
La Blagoevgrad, Udrea a cerut să nu fie trimisă în România și a invocat condițiile din penitenciarele de la noi. Ea a mai încercat să obțină clemența judecătorilor bulgari spunând că a închiriat o locuință în orașul de la graniță, dar și că a depus cerere de azil în Grecia. Magistrații din Blagoevgrad i-au respins însă toate argumentele.
Când ar putea fi adusă Udrea în România
Inițial, la Curtea de Apel din Sofia, procesul a fost programat pentru data de 29 aprilie, dar la cererea avocaților Elenei Udrea, care au spus că nu pot ajunge atunci, el a fost amânat.
Dacă magistraţii din Sofia îi vor respinge contestația, Udrea va fi trimisă în România şi va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare rămasă definitivă în dosarul Gala Bute.
Potrivit legislației bulgare, transferul fostului ministru al trebuie pus în practica în maximum 10 zile de la pronunțarea hotărârii judecătorești de executare a mandatului european de arestare.
A fugit în ziua condamnării
Pe 7 aprilie 2022, în ziua în care a Înalta Curte de Casaţie şi Justiție (ÎCCJ) a pronunţat decizia, Elena Udrea a plecat dis-de-dimineaţă în Bulgaria şi s-a oprit în Sofia, aşteptând să afle verdictul final. Când a auzit că va merge la închisoare, a plecat spre Grecia, dar a fost prinsă la vama Kulata, iar de atunci se află în arest.