Geamuri sparte, tencuiala căzută și clădirile în paragină oglindesc perfect situația dezastruoasă prin care a trecut în ultimii ani tabăra de la Năvodari. Doar două dintre cele zece clădiri ale complexului au fost renovate, în ultimii ani, însă nimic de aici nu mai seamănă cu tabăra în anii ei de glorie.
Câteva imagini cu dezastrul de aici au fost postate pe Facebook, iar imaginile au fost redistribuite de zeci de utilizatori nostalgici, care și-au amintit că au trecut pe acolo când erau copii, ca mulți alții. Asta pentru că până înainte de Revoluția din 1989, în tabăra de la Năvodari veneau aproape 100.000 de copii în fiecare vară.
Ținta rechinilor imobiliari
Situația taberei este și acum neclară. Pe vremea lui Ceaușescu, aceasta a fost dată sindicatelor, care ulterior Revoluției au format societatea Sind România, însă în urma mai multor procese, patrimoniul taberei a fost preluat prin 14 hotărâri judecătoreşti, cele mai multe fiind decizii definitive ale instanţei. În baza acestora, aleşii din Năvodari au înfiinţat, în anul 2011, prin Hotărâre de Consiliu Local, S.C. Tabăra Năvodari S.A., care a trecut în patrimoniul privat al primăriei şi la care administraţia locală este acţionar cu 40% din acţiuni.
O anchetă a echipei ”În premieră” de la Antena 3, a arătat anul trecut, că tabăra a devenit ținta rechinilor imobiliar, unul dintre ei fiind chiar primarul din localitate, Nicolae Matei. Potrivit investigației jurnalistice, primarul din Năvodari, care a fost arestat în febriarir pentru acuzații de dare de mită, ar fi pus mâna pe tabăra de copii, prin niște apropiați de-ai săi.
Cert este că cele zece clădiri ale taberei care nu au mai fost renovate și a căror situație este în continuare incertă, reprezintă un real pericol pentru copii care încă mai vin în tabără, în cele două corpuri, singurele renovate.
Fotografii: Valentin Catalin/Facebook
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro