Antreprenorul care a avut curajul să vină în fața locuitorilor Romei cu automatul de pizza este Massimo Bucolo, un vânzător de dispozitive medicale. El a instalat aparatul într-un cartier animat din capitala Italiei, nu departe de principala universitate din Roma.
Bucolo speră că afacerea sa va prinde mai ales datorită celor care își doresc o pizza proaspătă la orele la care localurile tradiționale sunt închise, cum sunt șoferii de taxi sau cei care pur și simplu sunt curioși cum funcționează aparatul.
„Nu încerc să concurez cu pizzeriile, propun o alternativă”, spune bărbatul în vârstă de 46 de ani.
Automatul roșu se numește „Mr. Go” și este prevăzut cu geamuri prin care clienții pot vedea cum este pregătită pizza. În trei minute, câteva roți se învârt, făina și apa sunt amestecate, aluatul e presat cu ajutorul unui disc, se adaugă sosul și totul se gătește într-un cuptor cu infraroșu. Produsul final este pus într-o cutie de carton.
Aparatul conține suficiente ingrediente – inclusiv diverse toppinguri – pentru a face 100 de pizza înainte de a fi nevoie să fie realimentat. Patru sortimente de pizza sunt disponibile: margherita, cu patru feluri de brânză, cu salam picant și cu șuncă.
O pizza margherita vândută de „Mr. Go” costă 4,50 euro, iar cel mai scump sortiment este cel cu patru feluri de brânză – 6 euro.
„Este ceea ce eu numesc pizza de curiozitate, pentru că prețul este mai mic și oamenii care vor să o încerce sunt dispuși să o cumpere”, spune Massimo Bucolo.
Maurizio Pietrangelo, care a fost implicat în dezvoltarea tehnologiei, crede că afacerea va merge.
„Va fi întotdeauna o opțiune mai bună decât pizza congelată de la supermarket. Cel puțin, mă aștept să fie așa”, spune el.
Automatul de pizza, privit cu neîncredere de mulți
Renzo Panattoni, proprietarul uneia dintre cele mai vechi pizzerii din oraș, cunoscută de locuitorii Romei drept „Morga”, datorită meselor sale de marmură, nu este de aceeași părere.
El crede că automatele care vând pizza nu au nimic de-a face cu pizza tradițională și se declară convins că italienii vor rămâne fideli variantei cu blat crocant care se vinde la restaurantul lui încă din 1931.
Și jurnaliștii, și bloggerii culinari strâmbă din nas când aud despre pizza preparată de o mașinărie și o compară cu mâncarea pe care ar primi-o într-o zonă săracă din Amazonul ecuatorial, dacă ar merge acolo într-o misiune umanitară.
Pe de altă parte, Virginia Pitorri, o clientă care a cumpărat de mai multe ori pizza de la automat, spune că a revenit datorită fiicei sale.
„Îi place să privească aparatul, este distractiv pentru ea”, spune femeia.
Massimo Bucolo speră că după ce curiozitatea inițială va dispărea, clienții se vor întoarce pentru că le-a plăcut pizza pregătită de aparat.
Automatul de pizza este ideea lui Claudio Torghele, un om de afaceri din nordul Italiei, care a lucrat ani la rând cu diverși parteneri și cu mai multe facultăți înainte de a crea primul aparat de acest fel, în 2009, pe care l-a numit Lets Pizza.