În seara de Ajun femeile, îmbărcate din costume populare şi cântând colinzi împodubesc bradul. În familia Linul, tradiţia spune că în fiecare an trebuie să aibă haine noi de fiecare sărbătoare şi că bradul se împodobeşte cu globuri cusute manual, cu mărgele.
La români bradul are o semnificaţie deosebită fiind ales simbol al nemuririi. La început pomul de Crăciun a fost împodobit mai întâi în casele celor bogaţi cu mere, nuci, conuri şi biscuiţi. În Bistriţa-Năsăud, există sate în care se păstrează vechea tradiţie, la Salva, taina lucrului cu mărgele este una specială fiind transmisă în familie, de la mamă la fiica. În casa familiei Linu, de cum începe postul începe şi munca la globurile care vor fi folosite pentru a împodobi bradul.
Femeile din Salva respecta cu sfinţenie tradiţia şi an de an de la începutul postului încep să confecţioneze globuri pentru ca pomul lor sa fie cel mai frumos din sat. Cea mai mare bucurie a bunicii e că nepoatele iubesc tradiţiile şi le duc mai departe…
Seara de seară trei generaţii – bunica, mama şi nepoţii se strâng şi încep să lucreze cu mărgele – fie globuri, fie hainele pe care le vor purta în zi de sărbătoare.
Anul acesta, bunica, o sursă nesecată de idei, pregăteşte pentru colindătorii cei mai de seamă tablouri cu scene biblice cusute cu mărgele.
Pentru a avea cel mai frumos brad din sat, femeile îşi confecţionează globurile manual şi apoi, cântând îl pregătesc de sărbătoare
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro