„Nu mai comercializăm brazi în pieţe ca în alţi ani din două motive: pieţele nu mai sunt autorizate pentru valorificarea materialului lemnos şi apoi pomii de Crăciun nu prea se vând. Au fost ani în care am rămas cu brazi pe stoc”, a explicat directorul Direcţiei Silvice, Mihai Miheţiu.
Preţurile pomilor de Crăciun variază în funcţie de înălţime. Pomii cu dimensiuni cuprinse între 0,7 şi 1,3 metri au preţuri care pornesc de la 20 de lei pentru brad şi 10 lei pentru molid iar pomii cu dimensiuni cuprinse între 1,3 şi 3 metri au preţuri care pornesc de la 30 de lei pentru brad şi 20 de lei pentru molid. Preţurile nu includ TVA.
Miheţiu a precizat că Direcţia Silvică poate onora şi comenzi pentru brazi ce depăşesc 3 metri fiecare metru în plus urmând a fi taxat cu 20 de lei. Şeful Direcţiei Silvice a adăugat că cei interesaţi pot achiziţiona şi pomi de Crăciun exotici în ghivece la preţul de 35 de lei de le pepinierele de la Salcea şi Gura Humorului. Este vorba de speciile brad caucazian şi molid înţepător. Mihai Miheţiu a ţinut să precizeze că numărul pomilor de Crăciun comercializaţi de Direcţia Silvică a scăzut de la an la an subliniind că au fost ani în care s-au vândut 15.000 de bucăţi. Scăderea se datorează, a spus Miheţiu, apariţiei pe piaţă a brazilor de import şi a brazilor artificiali.„Rugăm populaţia să respecte cu stricteţe prevederile legale în ceea ce priveşte comercializarea şi transportul pomilor de iarnă. Tăierea ilegală din păduri a pomilor de iarnă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani iar transportul lor fără documente legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei”, a mai adăugat şeful silvicultorilor suceveni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro