Justin Chang, unul dintre cei mai apreciați critici de film din Statele Unite, a scris în Los Angeles Times o cronică a documentarului despre tragedia din Colectiv, spunând că întrebările ridicare de povestea spusă de Nanau nu au granițe și se pot regăsi în orice alt colț al lumii.
Scriind despre ”Colectiv”, Chang folosește cuvinte precum ”remarcabil”, ”o expunere captivantă și disperată a nedreptății instituționale”, dar apreciază și expunerea ”cu o furie periculoasă” a regizorului și ancheta îndelungată realizată de echipa Gazetei Sporturilor.
”Colectiv, remarcabilul documentar românesc ce reprezintă o expunere captivantă și disperată a nedreptății instituționale, rulează aici la Toronto, după ce a zguduit publicul la începutul acestei săptămâni la Festivalul Internațional de Film de la Veneția”, scrie criticul de la LA Times.
”Regizat de Alexander Nanau, această operă a observației agile începe ca o relatare a unui incendiu care a izbucnit în 2015 într-un club din București, Colectiv, ducând la moartea a 64 de persoane. Dar, în timp ce 27 dintre acei oameni au pierit în incendiu, 37 dintre ei au murit la spital în săptămânile care au urmat, din cauza unei unități medicale care s-a dovedit a fi prost dotată pentru a trata arșii. Mulți dintre ei au murit în urma unor infecții care ar fi putut fi prevenite”, se arată în continuare în cronica din celebra publicație americană.
”Întreaga amploare și implicațiile acestei tragedii, investigate pe o perioadă îndelungată de jurnalistul Cătălin Tolontan și expuse în documentar cu mare furie de către Nanau, se adaugă unui rechizitoriu uluitor al unei societăți în care oamenii nu doar fac rabat de la calitate, dar sunt încurajați în mod activ să aleagă varianta greșită. Acea societate poate fi România, ce nu duce lipsă de realizatori de film care au produs atât ficțiune, cât și non-ficțiune și tratează corupția din țară cu un fatalism sumbru și un umor absurd. Dar problemele ridicate de „Colectiv” sunt practic universale. Ele se regăsesc în orice oraș sau națiune în care cei mai slabi și nevoiași suferă, în timp ce cei bogați devin mai bogați și unde nici măcar cel mai oribil scandal nu poate trimite o populație apatică la urne”, conchide criticul american în cronica din LA Times.
Justin Chang este critic de film care scrie pentru Los Angeles Times și pentru „Fresh Air” al NPR. El este colaborator frecvent al emisiunii „FilmWeek” al KPCC, iar înainte de a se alătura The Times, a fost critic de film la Variety.
Autorul al cărții “FilmCraft: Editing”, Chang ocupă funcția de președinte al Societății Naționale de Critici de Film și secretar al Asociaților Criticii de Film din Los Angeles.