„În medie sunt 16 grade în clase. Noaptea sunt temperaturile foarte scăzute, iar noi dimineața deschidem toate geamurile. Copiii au stat două zile și au tremurat, au stat îmbrăcați, e greu. E un disconfort mare și este pusă în pericol sănătatea lor, având în vedere și situația pe care o traversăm acum. Acesta a fost motivul pentru care noi am luat această hotărâre. Am luat decizia ca 14 zile să stăm în online”, a declarat Carmen Cerasela Bociu, directorul Liceului „Grigore Moisil” din Timișoara.

Pe lângă „Moisil”, care are aproape 2.000 de elevi, au fost închise și Școala Gimnazială 19, Școala Gimnazială 16 și Colegiul „Ana Aslan”. Peste 5.000 de elevi au fost trimiși acasă, ca să nu înghețe în clase.

Colterm, societatea de termoficare a Timișoarei, a început abia de luni să furnizeze căldură, dar caloriferele timișorenilor abia se dezmorțesc. Explicația este că furnizarea de agent termic se face la parametri reduși, „plecarea din punctele și centralele termice fiind reglată la 35 de grade Celsius”.

În unele zone din oraș nu s-a pornit deloc căldura, fiind afectate 11 puncte termice, unele din apropierea școlilor. Primăria Timișoara și Colterm implementează un proiect de „retehnologizare a sistemului de termoficare”, cu fonduri europene. 

Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, crede că de săptămâna viitoare se vor încălzi totuși caloriferele în școli, motivând că acesta este angajamentul pe care și l-au luat constructorii care lucrează pentru proiectul de retehnologizare.

„Toate aceste lucrări vor fi închise în această săptămână. Vorbim de blindajul final prin care rețeaua va fi conectată la rețeaua centrală a Colterm și în același timp despre izolare și despre conectarea finală a tuturor consumatorilor. Deci, săptămâna asta, până la finalul săptămânii viitoare, toate aceste puncte termice vor fi funcționale și vor funcționa. (…) Constructorul și-a luat angajamentul ca până luni să fie căldură în școli, dar dacă apare o avarie sau o problemă, nu pot garanta nimic”, a explicat Lațcău.

Frig și în apartamente

Nu e cald nici în locuințele timișorenilor însă. Oamenii se plâng de mai bine de o săptămână pe rețelele de socializare că temperaturile exterioare ajung sub 5 grade Celsius.

Reprezentanții primăriei ridică din umeri și cer ajutor de la București. Primarul Dominic Fritz a declarat, miercuri, că „e important să înțelegem în ce situație suntem”.

„Am pornit încălzirea în Timișoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră. Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de patru ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate și, din păcate, Colterm nu face excepție. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de două milioane de lei. Un milion de euro la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. LUNAR! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi”, a explicat primarul Timișoarei.

Două grădinițe, închise complet în Timișoara și 475 de clase în tot județul, din cauza COVID

În același timp, două unități de învățământ din oraș au fost închise exclusiv din cauza infectărilor cu coronavirus. Este vorba despre Grădinița cu Program Prelungit nr. 14 și Grădinița cu Program Săptămânal Timișoara, care au cursuri suspendate, conform unor decizii ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, până în 22 octombrie. 

La nivelul județului, 475 de clase sunt în online din cauza cazurilor de COVID, dintre care 354 sunt doar în Timișoara. 711 elevi și 288 de cadre didactice s-au îmbolnăvit de Covid-19. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Timiș, peste 17.400 de elevi din Timiș învață online pentru că în clasele lor au fost descoperite cazuri de coronavirus. Mai bine de 11.000 dintre aceștia sunt în Timișoara.

Urmărește-ne pe Google News