Au trecut trei săptămâni de când furtuna Daniel care a lovit Libia a dus la ruperea a două baraje, provocând inundații devastatoare în orașul Derna, de pe coasta nord-estică a țării africane, în urma cărora mii de oameni au murit.
Abdulsalam al-Kadi își caută și acum tatăl și fratele. Nu se așteaptă să-i găsească în viață, dar vrea să-i îngroape, pentru a avea un mormânt unde să-i poată plânge. Împreună cu prietenii lui, a răscolit bălțile de noroi unde se afla casa familiei sale, a întrebat la toate spitalele, a analizat multe dintre fotografiile celor 4.000 de cadavre recuperate până acum.
„Ceea ce a fost dificil în primele zile a fost speranța”
„Ne-am gândit că poate marea i-a luat. Poate că erau în port. Au fost zile foarte grele. Încă sunt zile cu adevărat grele”, a declarat bărbatul de 43 de ani, care s-a întors în Derna din Statele Unite, unde trăiește în prezent.
Kadi povestește că abia și-a mai recunoscut orașul natal atunci când s-a întors. Mama și sora lui încă speră că tatăl și fratele său sunt în viață, dar el spune că a trebuit să se obișnuiască cu faptul că au murit.
„Ceea ce a fost dificil în primele zile a fost speranța. Oamenii spuneau că i-au văzut pe undeva. Pentru noi a fost ca și cum ar fi murit din nou în fiecare zi. M-a înnebunit”, povestește Abdulsalam al-Kadi.
Între timp, cele două guverne rivale din Libia se ceartă pentru a stabili cine este vinovat pentru dezastru și cum să reconstruiască orașul distrus. Țara este împărțită între un guvern recunoscut la nivel internațional la Tripoli, în vest, și regiunile estice controlate de comandantului Khalifa Haftar, cu instituții paralele.
Orașul a fost au cucerit orașul în 2015 de militanții Statului Islamic. Atunci Kadi și-a pierdut unul dintre frați. Apoi forțele estice sub comanda lui Haftar au capturat Derna.
„Există o absență totală a statului”
Însă orașul este devastat acum la o altă scară, transformându-se peste noapte într-o întindere de noroi, pietre și bucăți de zidărie.
Locuitorii din Derna se plâng că nu au primit niciun ajutor pentru repararea sau reconstruirea locuințelor sau a întreprinderilor.
„Există o absență totală a statului care să-i liniștească pe cetățeni. Am decis să diminuăm o parte din durerea noastră curățând ce putem pentru a readuce viața în zonele afectate”, spune Mohamed al-Ghoeil, în vârstă de 49 de ani, încercând să curețe noroiul care acoperise rafturile unui magazin alimentar deținut de fratele său.
Guvernul din est, care nu este recunoscut la nivel internațional, a anunțat săptămâna trecută că amână o conferință internațională de reconstrucție pe care o planificase, iar guvernul de la Tripoli a declarat, de asemenea, că va organiza o conferință, fără a preciza o dată.
La jumătatea lunii septembrie, autoritățile estimau că până la 20.000 de oameni au murit în urma inundațiilor.
Foto: Profimedia
durban22 • 04.10.2023, 07:52
Chiar si dupa atata timp ,saracii tot mai spera ca isi vor mai gasi pe cei dragi in viata !.