Stocarea geologică a bioxidului de de carbon (CO2) este o metodă de a reduce poluarea industrială actuală. Este un proiect european amplu, care va fi experimentat în 12 ţări ale bătrânului continent, printre care şi România.
Proiectul românesc se numeşte „Getica CCS” şi se va desfăşura la termocentrala Turceni. Din arderea cărbunelei care mişcă turbinele rezultă mult bioxid de carbon, care este eliberat în atmosferă prin coşurile termocentralei. Dar bioxidul de carbon este cel mai puternic factor de poluare din lume şi este principala cauza a efectului de seră care a determinat fenomenul numit „încălzirea globală”.
Prin noua tehnologie care va fi experimentată la Turceni, gazele produse de termocentrală nu vor mai fi lăsate în atmosferă, ci vor fi captate şi injectate sub presiune într-o structură geologică specială, care va reţine bioxidul de carbon poluator pentru totdeauna.
Responsabilă pentru acest experiment este Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Dacă tehnologia se va dovedi viabilă, bioxidul de carbon va fi injectat şi în zăcămintele de petrol şi gaz epuizate pentru a le „stoarce” de tot ce a a mai rămas în ele. Şi a rămas destul…
Prin injectarea cu bioxid de carbon, rezerva exploatabilă ar putea ajunge la un miliard de barili
„Tehnologia actuală nu poate extrage decât 15% dintr-un zăcământ de petrol. Restul rămâne în pământ. Prin injectarea în zăcământul considerat epuizat a unui amestec de bioxid de carbon şi apă sub presiune, se se mai pot recupera 10% din ce a rămas acolo, iar petrolul eliminat este înlocuit de bioxidul de carbon care se stochează în subteran. Se rezolvă astfel o problemă de poluare şi una legată de rezervele de ţiţei. Raportat la cât petrol mai avem, rezervele exploatabile de ţiţei pot fi aproape dublate. La fel se poate face şi la zăcămintele de gaze naturale”, ne-a spus geofizician dr. Mircea Proca Amuliu, unul din membrii echipei de specialişti care se ocupă de proiectul „Getica CCS”.
Rezervele explotabile actuale ale României sunt acum de aproxiamtiv 600 de milioane de barili de petrol (un metru cub = 6,28 barili). Prin injectarea cu bioxid de carbon, rezerva exploatabilă ar putea ajunge la un miliard de barili.
„Nu peste tot în Europa există structuri geologice care se pretează la injectarea cu bioxid de carbon. Acestea se găsesc în România, Polonia, Germania, Danemarca, Anglia, Franţa şi Spania. Planul european urmăreşte realizarea unei reţele continentale de conducte care să preia bioxidul de carbon din toate unităţile poluatoare şi să îl conducă în zonele unde existră posibilitatea stocării geologice sub presiune”, a adăugat geofizicianul Mircea Proca Amuliu.