Mass-media de stat din China publică masiv, în ultima vreme, articole despre urme de coronavirus descoperite pe ambalajele alimentelor congelate importate din diverse țări, cu toate că nicăieri în lume acest aspect nu a fost considerat un vector semnificativ pentru infecție.
De asemenea, presa chineză s-a concentrat și pe posibilele cazuri de boală descoperite în afara granițelor Chinei, înainte de decembrie 2019.
India, înaintată ca variantă
Săptămâna trecută, ziarul oficial „Peoples Daily” a susținut, într-o postare pe Facebook, că „toate dovezile disponibile sugerează că noul coronavirus nu a început în Wuhan, în centrul Chinei”.
„Wuhan a fost locul în care a fost detectat pentru prima dată coronavirusul, dar nu aici este originea sa”, a declarat pentru ziar Zeng Guang, fost epidemiolog-șef la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor.
Întrebat despre articolele din mass-media de stat care susțin că virusul a apărut în afara Chinei, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat doar că este important să se facă o distincție între locul în care a fost detactat pentru prima oară Covid și locul în care virusul a trecut barierele speciei și a început să infecteze oamenii.
„Deși China a fost prima care a raportat cazuri, nu înseamnă neapărat că virusul este originar din China”, a declarat Zhao Lijian într-un briefing de presă.
Oamenii de știință chinezi au trimis chiar o lucrare pentru publicare către revista Lancet, în care susține că „Wuhan nu este locul în care a avut loc prima dată transmiterea Covid de la om la om”. Ei au sugerat că primul caz ar fi putut fi în „subcontinentul indian”.
Oamenii de știință occidentali resping ipotezele Beijingului
Oamenii de știință din Occident spun că aceste afirmații sunt puțin credibile.
Michael Ryan, directorul programului de urgență pentru sănătate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat săptămâna trecută că ar fi „foarte speculativ” să se afirme că boala nu a apărut în China.
Prof. Jonathan Stoye, virusolog la Institutul Francis Crick din Londra, a ”demontat” și rapoartele despre Covid care susțin că virusul a început să circule în Italia încă din toamna anului 2019.
„Datele serologice din Italia pot fi explicate cel mai probabil prin anticorpi cu reacție încrucișată îndreptate împotriva altor coronavirusuri”, a explicat el.
Cu alte cuvinte, anticorpii găsiți în cazurile din Italia au fost declanșați la indivizi care au fost infectați de diferite coronavirusuri, nu la cei responsabili de Covid, mai arată sursa citată.
„Ceea ce este sigur este că primele cazuri înregistrate ale bolii au fost în China”, a adăugat Stoye. „Astfel, cea mai probabilă ipoteză este că virusul provine din China”.
Deși s-au găsit urme de coronavirus pe ambalajele alimentelor congelate, oamenii de știință cred că acestea reprezintă un risc foarte scăzut pentru o boală despre care se crede că se transmite, în mod covârșitor, prin picături de salivă expectorate în timpul vorbirii, tusei ori strănutului.
Pe măsură însă ce crește numărul persoanelor infectate și costurile economice ale pandemiei, China încearcă să-și apere reputația – în țară și străinătate. Până acum, virusul a infectat peste 60 de milioane de oameni și a ucis aproape 1,5 milioane în întreaga lume.
Campanie de spălare a imaginii
După ce și-a revenit, prin lichidarea focarului de la Wuhan, China a încercat să-și consolideze poziția în străinătate oferind ajutor și implicându-se în căutarea unui antidot pentru Covid. În prezent, promovează mai multe vaccinuri care se află în faza a treia de dezvoltare și oferă ajutor pentru finanțarea acțiunilor de imunizare.
Cu toate acestea, resentimentul față de rolul Beijingului în declanșarea pandemiei s-ar putea dovedi, în cele din urmă, mai greu de abordat de către China decât boala însăși, cred experții.
„China încă se luptă să facă față faptului că este considerată responsabilă pentru «păcatul originar» în această chestiune, care subminează, practic, orice efort de salvare a imaginii sale”, a declarat Andrew Small, un savant de origine chineză, membru al think tank-ului German Marshall Fund.
„Ultimele luni au arătat ce impact catastrofal a avut pandemia pentru China în ochii opiniei publice internaționale”, a mai spus el.
Small e de părere că oficialii chinezi nu au nici o îndoială cu privire la originea pandemiei, însă, la ora actuală, duc o campanie de propagandă.
China ar putea fi credibilă dacă ar susține o investigație independentă asupra originii bolii, scrie The Guardian, însă autoritățile s-au opus în mod repetat unor astfel de inițiative.
Anchetatorii OMS care au vizitat Wuhan la începutul acestui an nu au primit permisiunea de a intra în piața alimentară despre care se spune că ar fi fost focarul de Covid. Se așteaptă însă ca o nouă echipă de investigatori să se îndrepte curând către China.