Sunt 5 ani de când 3 nou-născuți mureau cu infecție intraspitalicească în Spitalul Județean Suceava. Numele lor:
- Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore);
- Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile);
- Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile).
Decesele lor, prezentate de echipa de investigații a Gazetei Sporturilor, au fost urmate de o serie de reacții la nivel național, precum din partea Avocatului Poporului, iar directorul medical Tiberius Brădățan a demisionat.
S-a deschis și dosarul nr. 4276/P/2016 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Doar că mersul a fost extrem de greoi. La o ultimă solicitare a ziarului, Parchetul a răspuns miercuri, 28 aprilie, că dosarul „se află în lucru la procurorul de caz, urmând a se emite rechizitoriu”.
Trebuia finalizat acum fix un an
Asta la un an distanță de 1 mai 2020, când procurorii ar fi trebuit să finalizeze dosarul. Asta după un ultimatum dat de Judecătoria Suceava, care le-a dat dreptate părinților într-un dosar referitor la tergiversarea dosarului.
Astfel, printr-o decizie luată în 2019, într-un dosar cu obiectul constestație durată proces, număr 438/314/2019, Judecătoria Suceava a stabilit termen pentru rezolvarea cauzei la data de 01.05.2020.
Contestația fusese făcută de Ana Maria Manea și Ovidiu Manea, părinții celui de-al doilea copil mort la Suceava.
Bacterii intraspitalicești în coloana de apă a spitalului
Luna trecută, Libertatea a prezentat extrase din supraexpertiza cazului Suceava. Printre altele, procurorii au primit pe masă, de la IML Iași, următoarele lucruri:
- Coloana de apă a spitalului era contaminată cu bacteria piocianic!
- Toți copiii au fost infectați, iar unul dintre ei, Alexandru Tudor Manea, a fost contaminat cu 3 germeni
- Dezinfecția și asigurarea mediului sanitar s-au efectuat în mod necorespunzător, „procedura de depistare, înregistrare și raportare fiind lacunară”
Toate episoadele Libertatea / GSP despre cazul copiilor morți la Suceava:
- Al treilea nou-născut moare cu infecție la Spitalul Județean Suceava! Tatăl acuză că autoritățile ascund cauza comună a deceselor: piocianicul (2 septembrie 2016)
- DSP Suceava confirmă prezența piocianicului: „Stafilococ pe masa de înfășare și pseudomonas în ATI” (3 septembrie 2016)
- Tatăl copilului mort cu piocianic: „La spital mi-au spus: nu vreți să ne lăsați băiatul să îl ardem? Am rămas șocat, nici acum nu-mi revin!” (5 septembrie 2016)
- Brădățan a plecat, două autosesizări! Reacții în lanț după scandalul nou-născuților decedați cu infecție la Suceava (10 septembrie 2016)
- Poliția Suceava a preluat cazul bebelușilor decedați la Spitalul Municipal din localitate, iar serviciul investigații criminale anunță că se află în stadiul audierilor (30 ianuarie 2017)
- Trei bebeluși decedați cu infecție intraspitalicească la Suceava, în 2016, și un dosar peste care s-a lăsat tăcerea. Nici măcar expertiză medico-legală în 2 ani și jumătate! Răspunsul incredibil al procurorilor (29 ianuarie 2019)
- Dosarul bebelușilor morți din cauza infecției la Suceava. Nimeni din spital nu a fost audiat în trei ani! (25 februarie 2019)
- Expertiza medico-legală în cazul bebelușilor din Suceava, morți din cauza infecțiilor nosocomiale acum aproape 4 ani, nu este gata! (5 decembrie 2019)
- Ancheta bebelușilor morți la Suceava din cauza infecțiilor nosocomiale trenează de aproape 4 ani. Tatăl unui copil: „Nimeni din spital nu a fost audiat” (6 decembrie 2019)
- Ce spune IML Iași despre expertiza medico-legală în cazul bebelușilor din Suceava care au murit în spital, în 2016 (6 decembrie 2019)
- IML Iași anunță când va fi gata expertiza medico-legală în cazul bebelușilor din Suceava care au murit în spital, în 2016 (9 decembrie 2019)
- Judecătorii dau ultimatum procurorilor să rezolve cazul bebelușului mort la Suceava în 2016! (2 ianuarie 2020)
- Dosarul bebelușilor morți, care putea dezgropa mizeria din Spitalul de la Suceava, nu e trimis în instanță de 4 ani (14 aprilie 2020)
- Expertiza în cazul bebelușilor morți la Suceava: coloana de apă a spitalului din Lombardia României era contaminată cu bacteria piocianic! (6 martie 2021)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro