In orice moment, locul unui accident de circulatie poate deveni scena unei alte tragedii. Pentru a nu se intampla acest lucru, Ministerul de Interne, al Reformei si Administratiei a achizitionat 25 de laboratoare pe patru roti.
Cel putin pana acum, politistii de la Rutiera nu aveau un sistem care sa conserve probele, dar si sa ii protejeze atat pe ei, cat si pe soferii implicati in accident. Asa s-a intamplat, de pilda, in urma cu trei saptamani, pe Autostrada Soarelui, cand pasagerul unei masini care a izbit violent parapetul a coborat pentru a aduna bucatile de plastic imprastiate pe sosea. Omul a fost ucis de o alta masina care nu a avut timp sa-l ocoleasca. De acum, asemenea intamplari teribile vor putea fi evitate: 25 de masini, adevarate laboratoare, au intrat in dotarea politistilor. Asemenea ‘bijuterii’ pe patru roti, in care s-au investit 1,2 milioane de euro, vor putea fi vazute ori de cate ori pe sosele se vor produce accidente rutiere grave.
Asa sunt dotate autospecialele
Zona in care s-a produs un accident va fi marcata cu triunghiuri si conuri reflectorizante, vizibile de departe, datorita vopselei cu care sunt acoperite. Ele vor ‘inchide’, practic, locul unde s-a produs accidentul rutier.
In premiera, masinile vor fi dotate cu dispozitive care pot ‘spune’ daca un sofer a consumat droguri.
Angajatilor de la Circulatie le-au fost date si niste lanterne-mamut care pot sta aprinse vreme de noua ore.
Adio amenzi scrise pe genunchi! Noile laboratoare au si un spatiu in care se afla o masa si doua bancute.
Pare o jucarie ori un accesoriu venit direct de la circ. Este insa un instrument cat se poate de folositor politistilor. Un sistem electronic montat pe aceasta roata permite aflarea lungimii urmelor de franare. Este, desi nu s-ar zice, o ruleta. Iar politistul nici macar nu trebuie sa se aplece, ca inainte, pentru a face masuratoarea