Anemona (floarea vântului) este de origine grecească şi în mitologie Anemona era numele uneia dintre nimfe, care a fost transformată în floare. Anemona este şi denumirea populară a unei plante de o frumuseţe aparte, originară din regiunile montane din jurul Mării Mediterane.
Nume asemănător: Mona
Antonina (floare) este o variană rusească a prenumelui latin Antonius, care are o etimologie clară în latină. Antonius a fost apropiat, prin etimologie populară, de substantivul grecesc „anthos” – „floare”.
Nume asemănătoare: Antal, Anton, Antoneta, Antonia, Antonieta, Nina, Tania, Tonia
Branduşa (floare, sofran)este de origine românească şi are semnificaţia de şofran, plantă ornamentală, nepretenţioasă, care înfloreşte anual primăvara. Numele de Brânduşa se încadrează în seria antroponimelor provenite din nume de plante, vechi şi răspândite la toate popoarele.
Nume asemănător: Brandi
Camelia (camelie) provine din latină şi este corespondentul numelor „Camillus” şi „Camilla”. În Roma Antica, aceste nume făceau parte din sfera religioasă – legate de fondul sacrificiilor făcute la temple. Unii specialişti spun că numele provine de la floarea, care poartă numele de „camelie”, de origine japoneză. Numele florii aparţine, însă, călătorului care a adus planta în Europa, Kamell. Varianta masculină e Camill.
Nume asemănătoare: Cami, Camila, Camilla, Carmela, Carmilla, Carmina
Crina (crin)este un nume de origine grecească. Ca multe alte nume de flori are o lungă istorie. Destul de vechi în onomastica greacă, Krinon, Krino, Krinis etc. sunt formate de la substantivele krinon „crin”. De la Crina, exclusiv feminin, a fost creat derivatul masculin Crinel.
Dalia (dalie)este un nume de floare, al Dahlia Arborea, o specie cu tulpină robustă, lemnoasă şi cu flori de culoare lila. De origine latină, numele florii s-a tras de la Andreas Dahl, cel care a adus specia din Mexic în Europa.
Nume asemănătoare: Dada, Dalan, Dali, Dalya, Delia, Dilan
Erica (mereu conducător) este forma feminină a numelui Eric, ce pare să provină de la un vechi nume scandinav, Eirikr, derivat de la formele ei „mereu” şi rikr „conducator”. Erik cel Roşu a fost un mare navigator şi explorator scandinavic, ce a descoperit Groenlanda, înaintea lui Columb. Eric a fost numele mai multora dintre primii regi ai Suediei, Danemarcei şi Noregiei. Numele coincide şi cu denumirea latinească pentru „buruiană”, „iarba neagră”, iar regnul Ericaceae cuprinde 860 de specii de plante cu flori.
Nume asemănătoare: Eric, Frederic
Flori (prosper, înfloritor)forma scurtă de la Florentina e de origine românească şi derivă din cuvantul latin „florens”.
Nume asemănătoare: Florentina, Florin, Florina
Hortensia (gradină) provine din latină şi este un derivat de la substantivul „hortensus”. Semnificaţia de hortensus= „gradină” face parte din aceeasi familie de cuvinte ca şi horticol, horticultor, horticultură..
Nume asemănătoare şi derivate: Ortansa, Tanţa, Ortans, Tenti
Iasmina (floare de iasomie)este de origine musulmană şi face parte din lunga listă de nume feminine inspirate din denumiri de flori.
Nume asemănătoare şi derivate: Iasomia, Jasmine, Jasmina, Iasomie, Iasmine
Iolanda (viorea), prenume feminin modern, recent împrumutat din onomastica apuseană. Corespunde unui vechi nume francez atestat sub formele Yolang, Yolant, Yolent. Pornind de la ideea că unele femei ilustre din istoria Franţei s-au numit Violant sau Yiolante, cei mai mulţi specialişti cred că Yolant ar proveni din latinescul „Violantis”, derivat de la substantivul viola „viorea” (din acest punct de vedere ar fi sinonim cu „Viorica”).
Nume asemănătoare: Jolan, Yolanda
Lăcrămioara (gingăşie, sensibilitate, prospeţime, purtitate) este un nume de origine românească ce provine din latinescul lacrima. Denumirile populare ale lacramioarei sunt: cerceluş, clopoţel, coada-cocoşului, curpina de pădure, mărgăritar, dumbrăvioară sau iarba Sfântului Gheorghe.
Nume asemănătoare: Bradu, Crenguţa. Crina, Violeta, Viorel
Liliana (crin) provine din latinescul lilium.
Nume asemănătoare: Lili Lilia
Margareta (perla) provine din grecescul „margarites” cu sensul de „perla” (de aici şi cuvântul românesc „mărgăritar”).
Nume asemănătoare şi derivate: Greta, Marga, Margarita, Margo Reta, Rita
Narcisa (somn)provine de la forma latină a cuvântului grecesc narkissos, însemnând „somn”. Este un derivat feminin de la Narcis, personaj din mitologia greacă, îndrăgostit de propriul său chip. Este şi un nume de floare, simbolizând dragostea şi frumuseţea.
Nume asemănătoare: Narcis
Ofelia (ajutor) îşi are rădăcinile în grecescul „ophelos”, care înseamnă „ajutor”. Numele este purtat de un caracter din poemul Ardacia al lui Jacopo Sannazaro şi a fost împrumutat şi de Shakespeare în piesa Hamlet, pentru personajul feminin pricipal – iubita lui Hamlet.
Nume asemănătoare: Otilia
Panseluţa (gând) este numele unei flori cu denumirea Viola tricolor, de origine europeană, ce crește în toate anotimpurile. Florile de panseluţă sunt purpurii, albastre, galbene sau albe.
Nume asemănătoare: Patricia
Romaniţa (muşeţel)prenume românesc, care în unele zone înseamnă muşeţel. La origini, Romaniţa provine din numele de origine latină Romana, forma feminină a lui Roman.
Nume asemănătoare: Ramon, Ramona, Roman
Vanda (specie de orhidee) este de origine italiană şi cehoslovacă, derivând din numele de origine slavă Wanda, care înseamnă „tribul Vandalilor”. Vanda este de asemenea şi o specie de floare din familia orhideelor, denumirea completă fiind „Vanda corulea”.
Nume asemănătoare :Valessa, Vonda
Violeta (floare, modestie, credinţă) are origine rusă. De asemenea, numele Violeta vine de la culoarea violet, simbolul credinţei şi al cunoaşterii, iar în simbolistica florilor, Violeta este asociat cu pudoarea şi modestia.
Nume asemănătoare: Viorel, Viorela, Viorica, Vio
Viorica (viorea)are rădăcini româneşti, fiind o creaţie a onomasticii noastre prin latinescul „viola”, care înseamnă viorea. Pentru că era un nume folosit frecvent, a dat naştere şi la forma masculină, Viorel, de la care se formează apoi Viorela.
Nume asemănătoare: Vio, Violeta, Viorel, Viorela, Viorelia