”Am fost nevoiţi să luăm această decizie după epuizarea tuturor încercărilor de eficientizare a activităţii în cele două fabrici, luând în considerare şi noua realitate economică care ne determină să fim mai atenţi la operativitatea business-ului nostru în România şi să ne adaptăm planurile coerent, pentru a rămâne competitivi în industrie”, a declarat Giampaolo Manzonetto, directorul general al Lactalis România.
Compensații și oferte pentru angajații disponibilizați
Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, societatea Dorna Lactate avea în anul 2018 un număr de 411 angajați și un profit net de 954.000 de lei la vânzări totale de 237 milioane de lei.
Angajații afectați vor primi compensații salariale, iar o parte vor primi oferte de lucru la alte societăți din grupul Lactalis.
Brandul La Dorna va rămâne pe piață, iar produsele vor fi realizate în celelalte unităţi locale ale grupului, respectiv fabrica Albalact din Oiejdea, judeţul Alba, şi fabrica Covalact din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.
Lansat de Jean Valvis
Brandul LaDorna a fost lansat de către omul de afaceri Jean Valvis în 1998.
Acesta a vândut brandul de ape minerale Dorna către Coca Cola în anul 2002, iar în 2008 a vândut societățile din domeniul produselor lactate către grupul franez Lactalis.
În 2018, Lactalis a închis fabrica din Kogălniceanu și a mutat producția către altă unitate.
Ce mai deține Lactalis: Albalact, Covalac, Zuzu, Rarăul
Grupul Lactalis deține în țara noastră companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Rarăul, Lactate Harghita, Lactalis România, Parmalat România şi Lactalis Logistic şi are peste 2.300 de angajaţi.
Grupul deține un număr de șapte branduri românești, respectiv LaDorna, Albalact, Covalact, Zuzu, Fulga, Rarăul, Poiana Florilor și marca regională Friss.
Un gigant mondial
La nivel mondial, Lactalis deține brandul Parmalat, dar și President și Galbani, plus sucurile Santal.
Grupul Lactalis este din Franța, dar controla de un holding din Belgia. Gigantul are venituri anuale de peste 18,5 miliarde de euro și peste 80.000 în 94 de țări, potrivit site-ului propriu.