Calciul este un mineral esential pentru viata. Asigura nu numai integritatea dintilor si oaselor, dar si functionarea corecta a sistemului nervos, muscular si sanguin. Pentru ca oasele reprezinta cea mai mare “sursa” de calciu din corp, de aici isi ia organismul acest mineral, atunci cand intra in deficit. Iar daca imprumutul nu se restituie, se creeaza un dezechilibru major si se instaleaza osteoporoza.
Sunt si situatii patologice in care scaderea brusca a nivelului de calciu determina stari de ameteala, lesin, spasme musculare. In aceste situatii nu vorbim insa de dezechilibre mici, cauzate de lipsa unui aport suficient de lactate in alimentatie, ci de probleme de alta natura – hormonala de exemplu, dereglare a tiroidei sau a glandei paratiroide, probleme legate de scaderea brusca a estrogenilor etc. Aceste situatii trebuie investigate. Cel mai frecvent insa, pericolul este ca rezervele de calciu din organism sa scada lent, imperceptibil, si sa ne trezim dupa 45 de ani cu osteoporoza.
O solutie ar fi consumul zilnic de lactate degresate, iaurturi, lapte, branza cottage, cereale imbogatite cu calciu, broccoli, susan, sardine. Indrumati de un medic care urmareste si valorile calcemiilor efectuate periodic, cei carora nu le este suficient calciul din dieta ar putea lua suplimente de calciu si vitamina D. Mai exista in popor convingerea ca daca iei calciu, ca supliment, o parte se depune la nivelul rinichilor sau veziculei biliare, sub forma pietrelor.
Cercetari recente au demonstrat ca nu este intemeiata aceasta suspiciune, ba chiar din contra, administrarea lui in cantitati de aproximativ 850 mg zilnic este asociata cu scaderea incidentei litiazei renale. De fapt, nu calciul in sine se constituie in aceste asa-numite pietre renale, ci numai in combinatie cu oxalatii, adica substante care se gasesc in nuci, fainoase, mazare si fasole. Evitarea acestora si consumul a 1,5 – 2 litri de apa pe zi scad considerabil riscul litiazei, chiar daca exista cazuri in istoricul familiei.
Americanii au observat ca, pana la varsta de opt ani, copiii se alimenteaza corect din punct de vedere al aportului de calciu, pentru ca parintii sau supraveghetorii aleg in locul lor. Dupa opt ani, ei incep sa-si puna in aplicare propriile optiuni, alegand bauturile acidulate in locul laptelui, snackuri sau hamburgeri in locul iaurtului sau branzei. De aceea, parintii trebuie sa suplimenteze si mai mult prezenta calciului in mesele administrate personal copilului, acasa.
O atentie sporita trebuie sa-i acorde acestui mineral si femeile gravide; pentru satisfacerea nevoilor viitorului bebelus, organismul matern isi saraceste oasele de calciu. Administrarea suplimentara de calciu le ajuta in aceste situatii pe femeile insarcinate.