Nordul Italiei se confruntă cu o secetă istorică. Absența precipitațiilor și temperaturile ridicate au afectat și Lacul Garda. Lacul se afla vineri, 12 august, la 32 de centimetri deasupra pânzei freatice, aproape de minimele istorice din 2003 și din 2007. Lacul este, de obicei, cu un metru mai adânc. Acum, pierde doi centimetri de apă pe zi, potrivit specialiștilor.
La începutul verii, autoritățile au încercat să compenseze lipsa percipitațiilor, permițând ca mai multă apă din Lacul Garda să „ajute” râurile locale. Po, care trece prin inima agricolă și industrială a Italiei, este aproape secat din cauza condiții meteo extreme, iar terenurile agricole au evenit aride.
Luna trecută, autoritățile au decis, însă, să reducă volumul de apă deviată din Garda către râuri la 45 de metri cubi de pe secundă, pentru protejarea lacului și a turismului în zonă.
Turiștii care ajung acum pe malul lacului Garda sunt surprinși: „Am fost șocați când am ajuns. Ne-am plimbat, așa cum obișnuiam, și apa nu mai era nicăieri. Doar pietrele de la fund, care au ieșit la suprafață”.
În plus, temperaturile apei din Lacul Garda sunt peste medie pentru luna august. Vineri, 12 august, temperatura apei ajunsese la aproape 26 de grade Celsius, la fel ca media Mării Caraibelor.
„Este trist. Înainte, se auzea zgomotul valurilor care se sparg. Acum, nu auzi nimic”, a încheiat Mario Treccani, care închiriază șezlonguri și umbrele de plajă pe malul lacului.
Nivelurile istorice scăzute ale apei i-au compromis mica afacere.
Italia nu este singura țară din Europa despre care experții avertizează că suferă cea mai mare secetă din ultimii 500 de ani. Marea Britanie, Spania, Germania, Franța sau Elveția se confruntă cu o secetă extremă în această vară.
Autoritățile din Elveția au difuzat sâmbătă o imagine șocantă, cu lacul Sämtisersee, aflat la o altitudine de 1.209 metri în munții Alpstein și care avea o suprafață de 13 hectare. Acum, s-a transformat într-o băltoacă.
Foto: Profimedia