Potrivit prefectului, s-a ajuns în această situație din cauza secetei prelungite, dar și a obturării canalelor de alimentare.
“Situația stă în felul următor: din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%! Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic”, a notat George-Sergiu Niculescu pe Facebook.
Acesta a adăugat: “Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult. În perioada următoare, vom veni cu soluții. În primul rând, decolmatarea canalelor de alimentare. Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal”.
Imaginile au fost făcute publice, după ce primăria comunei Istria, pe raza căreia se întinde și lacul Nuntași, a cerut ajutor pentru remedierea situației.
Prefectul de Constanța a mai precizat că pentru a rezolva această problemă a convocat o întâlnire, joi, la sediul Prefecturii Constanța, cu reprezentanții ABADL, ARBDD, APM Constanța și cei ai Primăriei Istria.
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) susţine că lacul nu ar fi secat complet dacă erau decolmatate canalele care asigură tranzitarea apei din alte două lacuri (Sinoe şi Histria) şi acesta
„În mai puţin de două luni a secat în proporţie de 95%. Condiţiile climatice semiaride determină o evaporaţie mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la acumularea de săruri, cu calităţi balneo-terapeutice”, spune Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, potrivit Ordinea.ro.
Directorul ABADL a mai spus că fenomenul s-a mai manifestat parţial și în anii trecuţi, însă este pentru prima dată când lacul a secat complet.