Ladislau Bölöni, sau László, este cel mai impozant nume din fotbalul românesc în vestul continentului. Antrenorul de 70 de ani tocmai a bifat o performanță uriașă. De fapt, încă una. După doar un sezon la Metz, a reușit să promoveze formația din nord-estul Hexagonului pe prima scenă a fotbalului francez!
Soția, fata, nepoții sunt în Hexagon
Mureșeanul este un nume respectat în Franța de un sfert de secol. De pe vremea când a promovat Nancy în Ligue 1 – oraș ce acum îi găzduiește fiica și nepoțeii -, apoi a creat o echipă redutabilă la Rennes și a lansat diverși fotbaliști, printre care și Raphael Varane. De foarte multă vreme, Loți al nostru are casă la Nisa, cu o priveliște frumoasă asupra Coastei de Azur, în timp ce fiica sa, Eszter, și familia ei sunt stabilite la Nancy.
„O dată pe săptămână dau o fugă la fata mea, care locuiește la Nancy, 50 de kilometri de Metz. Le duc prăjituri, mai ales celor mici, fetiței și băiețelului”, a început Bölöni povestirea despre Franța lui. Este un deliciu să-l auzi cum spune diverse expresii în limba franceză pe lângă româna pe care o vorbește molcom, iar la loc de cinste stă „voilà”, atunci când dorește să accentueze o idee.
„Respect pentru cei care duc banii munciți în Franța, cinstit, în România”
Bölöni este unul dintre românii în fața cărora francezii rostesc „Chapeau bas, monsieur”. Cum interacționează Loți cu românii din Hexagon? „Știu că de mulți ani, mulți români au plecat în Occident căutând un trai mai bun. Inclusiv aici, în Franța. Românii lucrează, mulți, cinstit aici, își câștigă cinstit existența. Unii povestesc că muncesc în Franța ca să-și facă o casă în România. Da, nu este cea mai bună viață posibilă, dar respect această gândire. Mulți sunt descurcăreți și reușesc. Indiferent ce lucrează, merită respect, pentru că duc bani acasă, în România. Nu vreau să vorbesc despre ăia care vin în Franța, destul de mulți, și fac mult rău cuvântului român. Să-i promovăm pe cei care muncesc cinstit”, a comentat Loți.
Ce nu-i place la „generația cu șapca invers”
Indiferent că vorbește de Franța sau de România, lui Bölöni nu-i place un detaliu. „Generația cu șapca invers, așa cum o numesc eu, sunt acei tineri care nu știu ce e ăla respect. Nu pot să fiu de acord cu ei, trebuie tras un semnal de alarmă, fiindcă, altfel, nu cred că învață. Eu am crescut cu oamenii care-și scot pălăria când intră într-o încăpere, în casă, care știu să dea bună ziua sau bonjour, asta încerc să predau și eu tinerilor cu care lucrez. Dacă eu am crescut cu ideea respectului între profesori și elevi, consider că este de datoria mea să las ceva generațiilor ce vin”, a mărturisit antrenorul.
Grădinăritul și tâmplăria, în puținul timp liber
În vacanță, la casa lui, se ocupă fie cu grădinăritul, fie cu tâmplăria! „Încerc să stau acasă, am fost și încă mai sunt destul pe drumuri, călătorind, cu voie, fără voie. Când sunt în Franța, îmi place grădinăritul, de dimineața și mai intru în casă seara. O altă pasiune a rămas să meșteresc diverse chestii, le recondiționez, obiecte pentru casă. Cred despre mine că am rămas perfecționist, să tund firul de iarbă la milimetru, de exemplu. Mai vorbesc cu prietenii, nu doar cu familia, ascult muzică, îl redescopăr pe Leonard Cohen. Sau pe Chopin. E bun și internetul, YouTube-ul la ceva”, a mărturisit, amuzat, Bölöni.
„Mi-ar plăcea ca ziua să aibă 48 de ore”
Nu este fanul gadgeturilor, dar este conștient de importanța pe care o au în ziua de azi smartphone-urile sau laptopurile: „Măcar de ar fi folosite în scopuri practice, ca un ajutor pentru oameni. Nu să stai la aceeași masă cu prietenii, cu familia, iar fiecare să stea cu ochii pironiți în telefoane”.
În afara orelor de program de la echipă, Bölöni nu are prea mult timp liber pe durata sezonului. Dacă apucă uneori să închege o partidă de tenis de câmp, cu joggingul a lăsat-o mai ușor, nu din cauza vârstei, ci „pentru că este destul de plictisitor, comparativ cu tenisul”, în rest, vorbește cu soția, cu fata, mai apucă să-și găsească timp și să mai scrie câteva rânduri în cartea biografică.
„Problema este că 24 de ore nu sunt suficiente pentru mine. Aș avea nevoie ca ziua să dureze măcar 48 de ore”, se amuză celebrul antrenor. Și încheie cu un mesaj de suflet: „Salutări românilor, să ne revedem sănătoși!”.
Borne ale carierei de antrenor a lui Loți Bölöni
- A promovat pe Nancy în prima ligă din Franța (1998).
- A câștigat titlul cu Sporting Lisabona în primul său sezon în Portugalia (2001-2002), ulterior bifând și Cupa. A contribuit la ascensiunea lui Cristiano Ronaldo și Ricardo Quaresma, într-o generație ce-i mai avea pe Mario Jardel, Marius Niculae, Hugo Viana, Rui Bento, Joao Pinto și Sa Pinto. A fost penultimul titlu de campioană din palmaresul „leilor”, ultimul în 2021.
- A bifat cea mai bună performanță din istoria lui Rennes (locul 4 în Ligue 1) și a dus-o în cupele europene în 2005.
- A cucerit Gulf Club Champions League cu Al Jazira (2007).
- A câștigat titlul cu Standard Liege în primul său sezon acolo, în ediția 2008/2009, mai cucerind două Supercupe.
- În ediția 2011/2012, a făcut istorie pentru PAOK Salonic, în grupele Europa League, învingând Tottenham pe White Park Lane, prima victorie a unei echipe elene în Anglia din 1999.
- A calificat Antwerp, cel mai vechi club belgian, de două ori în cupele europene. În primăvara lui 2020, a dus echipa în finala Cupei Belgiei, în premieră după 1992, doar că ultimul act s-a amânat din cauza pandemiei.
- A pregătit Panathinaikos, 2020-2021, contribuind la revenirea în prim-plan a unei grupări de tradiție a Greciei.
- A promovat Metz în iunie 2023, în Ligue1, la un an de când a preluat frâiele formației.
Foto: Profimedia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro