Cu aproximativ trei săptămâni în urmă, preţul lămâilor a început să urce uşor în toate pieţele din ţară. După o săptămână ajunsese la 12 lei kilogramul.
După încă o săptămână, preţul lămâilor a atins 17 lei kilogramul. La doi paşi de taraba cu citrice, carnea de pui grill se vinde cu 9,90 de lei kilogramul, iar pulpele de pui costă 10,30 de lei kilogramul. Cum e posibil aşa ceva?
“La sfârşitul lunii mai, ca în fiecare an, prima producţie de lămâi din Spania s-a epuizat, iar principalele surse de import au devenit Argentina şi Uruguay. Doar că America de Sud a trecut prin cea mai rece iarnă din ultimii 50 de ani, urmată de o perioadă deosebit de secetoasă – adică o catastrofă climatică. Aşa a fost calamitată jumătate din recolta de citrice, lucru care a determinat scumpirea acestora. Sigur că deja au apărut pe piaţa noastră lămâile turceşti şi cele din Israel, dar lăcomia comercianţilor a ţinut şi ţine preţul sus, mai ales că vara consumul de citrice, pentru sucuri, este mai mare”, ne-a spus Florin Savu, reprezentantul unei firme care importă lămâi din Argentina.

 
 

Urmărește-ne pe Google News