UPDATE ora 16.29: SpaceX a anulat lansarea de astăzi a rachetei Starship din cauza unei probleme la o supapă din sistemul de presurizare al propulsorului, care părea să fie înghețată. Compania a continuat numărătoarea inversă ca o „repetiție generală”, pentru a verifica dacă alte sisteme funcționează, oprindu-se la 10 secunde, chiar înainte ca motoarele să fie aprinse.
În transmisia sa de pe internet, SpaceX a precizat că va avea nevoie de cel puțin 48 de ore pentru a încerca să lanseze din nou Starship, deoarece are nevoie de mai multe propulsoare pentru rachetă.
„O supapă de presurizare pare să fie înghețată, așa că, dacă nu începe să funcționeze în curând, nu va fi nicio lansare astăzi”, a scris Elon Musk într-un mesaj pe Twitter, cu puțin timp înainte de decizia de amânare a lansării.
Racheta cu înălțimea de 120 de metri rămâne pe rampa de lansare din sudul Texasului, inginerii putând să pregătească pentru o altă zi zborul test prevăzut pe o parte din drumul în jurul Pământului. Aceștia au planificat să evacueze metanul lichid și oxigenul lichid din rezervoarele de propulsie ale rachetei.
***
Știrea inițială: Starship este un vehicul spaţial super-greu, complet reutilizabil. Acesta este cel mai înalt şi mai puternic vehicul de lansare construit vreodată. Este alcătuit din două componente: un vehicul de transport spaţial – treapta superioară, şi o rachetă gigantică – treapta inferioară, denumită Super Heavy, care trimite vehiculul în spaţiu.
Vehiculul are înălţimea de 120 de metri şi a fost dezvoltat de compania lui Elon Musk de-a lungul mai multor ani pentru misiuni spaţiale dincolo de orbita terestră, spre Lună şi Marte, scrie Agerpres.
Lansarea era programată să aibă loc de la baza spaţială Starbase a SpaceX din Boca Chica, o zonă situată în partea sudică a statului american Texas.
Racheta, care va fi proiectată pe Lună și pe Marte, se află în aceste momente pe platforma de lansare din sudul Texasului, în timp ce inginerii o pregătesc pentru un zbor de testare care va face o parte din drumul în jurul Pământului.
Fereastra de lansare de 150 de minute se deschisese luni la ora locală 07:00 AM (12:00 GMT). În cazul amânării lansării, fuseseră prevăzute mai multe date de lansare în cursul săptămânii viitoare.
Rezultatele testului sunt evident incerte, însă SpaceX a anunţat, prin vocea lui Elon Musk, că succesul acestui test va fi evaluat în funcţie de „numărul învăţămintelor dobândite”.
Acest vehicul spaţial nu a zburat niciodată în configuraţie completă.
Treapta superioară a ansamblului, capsula Starship, care dă numele întregului vehicul, a fost testată într-o serie de zboruri suborbitale. Acest vehicul spaţial a fost ales de NASA pentru aselenizările din cadrul programului spaţial Artemis.
Vineri, Autoritatea americană pentru aviaţie civilă (FAA) a eliberat o licenţă de zbor pentru Starship „valabilă pentru următorii 5 ani”. „După un proces cuprinzător de evaluare a licenţei, FAA a stabilit că SpaceX a îndeplinit toate cerinţele de siguranţă, mediu, politică, sarcină utilă, integrare a spaţiului aerian şi responsabilitate financiară”, a precizat FAA, într-un comunicat de presă.
În viitor, cele două trepte ale vehiculului spaţial vor putea ateriza în condiţii optime pentru a fi refolosite. Însă pentru primul zbor de încercare atât capsula Starship cât şi racheta Super Heavy urmează să se prăbuşească în ocean.
Ideea unui vehicul spaţial complet reutilizabil, marea strategie a lui Elon Musk, este de a scădea preţurile de lansare. Fiecare lansare a Starship ar putea ajunge să coste „mai puţin de 10 milioane de dolari”, a asigurat el.
În luna februarie SpaceX a realizat un impresionant test la sol al motoarelor rachetei Super Heavy. În total, 31 dintre cele 33 de motoare Raptor au fost activate , „cel mai mare număr de motoare de rachetă aprinse simultan din istorie”, conform SpaceX.
În urmă cu câteva luni, racheta SLS, aparţinând NASA (98 de metri înălţime) a devenit racheta operaţională cea mai puternică din lume, după zborul său inaugural în cadrul misiunii selenare Artemis 1. Racheta SLS ar putea fi detronată săptămâna aceasta de racheta lui Elon Musk.
Foto: Profimedia Images