Actualele focare apar la scurt timp după ce economia globală primea vești bune privind rezolvarea unora din problemele care au marcat ultimii doi ani. „Măsurile din prezent din China provoacă deja perturbări”, a anunțat banca japoneză Nomura, într-o notificare emisă săptămâna trecută.
Principalii producători de cipuri Samsung și Micron au avertizat recent că un regimul strict din orașul Xi’an ar putea afecta operațiunile la unitățile lor de producție din oraș. O întârziere în furnizarea de cipuri ar intensifica o penurie globală de cipuri și ar afecta calendarul pentru producția de electronice.
Criza de cipuri a fost una din problemele care a afectat cel mai mult economia globală în cei doi ani de pandemie, de lipsa acestora plângându-se de la producători de telefoane și electrocasnice până la mari constructori de autoturisme.
Ningbo, un oraș-port de aproximativ 8 milioane de locuitori, se confruntă și el cu o carantină parțială. Districtul său Beilun a fost deosebit de puternic afectat de coronavirus, iar asta a provocat probleme majore pentru industria de transport maritim.
„Mulți angajați locuiesc în Beilun și există politici complicate de control al COVID acolo, așa că este extrem de dificil să aducem sau să scoatem containere”, a declarat o sursă din port pentru publicația comercială The Loadstar.
Cu Anul Nou Chinezesc la doar câteva săptămâni distanță, o parte din marfă a fost redirecționată către portul Shanghai, care este deja aglomerat, potrivit The Loadstar. Mulți furnizori mai mici de servicii de transport maritim și-au suspendat deja operațiunile în acest an, în apropierii sărbătorii, care începe la 1 februarie.
Focarele regionale de COVID se răspândesc și către zone fără infecții pentru moment.
Mai multe companii textile din Hebei, Shandong și Hubei se închid mai devreme de Anul Nou Chinezesc decât în anii precedenți, deoarece aprovizionarea cu materii prime a fost întreruptă, a raportat Caixin Global.
Un focar de COVID în orașul Shaoxing din provincia Zheijiang a forțat fabricile-cheie de țesături să închidă și au afectat astfel producătorii de îmbrăcăminte din alte părți ale țării, potrivit publicației chinezești.
Deocamdată, nu sunt semne că autoritățile chineze ar renunța la politica strictă „zero cazuri Covid”. Nomura previzionează că această politică va fi menținută cel puțin până la sfârșitul acestui an, când Partidul Comunist Chinez va organiza cel de-al 20-lea congres.
Experții băncii mai atrag atenția că dacă varianta foarte transmisibilă Omicron începe să se răspândească la nivel local, măsurile autorităților chineze ar putea provoca „întreruperea semnificativă a lanțului de aprovizionare”.