Elevii din clasele primare vor primi gratuit, incepand cu anul scolar 2009 – 2010, nu doar lapte si corn, ci si fructe si legume proaspete. Comisia Europeana a propus aplicarea unui program in urma caruia copiii sa beneficieze de o alimentatie sanatoasa. Nutritionistii avertizeaza insa asupra orelor la care vor fi aplicate cele doua “meniuri”, intrucat s-ar putea produce o… combinatie “exploziva”!
“Copiii din clasele primare au intre 7 si 11 ani. Ei nu vor sti sa fie atenti la ce si cum mananca. Cei care nu au o sanatate de fier ar putea suferi disfunctii digestive in cazul in care produsele primite de la scoala nu vor fi consumate la ore corecte”, explica George Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Ar trebui sa manance salate
Parlamentul European se pregateste sa aprobe un proiect legislativ, conform caruia, in scoli, vor fi distribuite gratuit elevilor legume si fructe proaspete. Fata de celelalte tari europene, copiii romani sunt mai norocosi, ei beneficiind deja de programul “laptele si cornul”. “In multe orase, si mai ales in sate, copiii provin din familii foarte sarace si au nevoie de hrana. Noul program nu il va exclude pe cel vechi”, ne-a declarat Mihaela Suciu, consilier al ministrului educatiei. Nu se stie insa sub ce forma vor fi distribuite elevilor fructele si mai ales legumele. “Ar putea primi morcovi sau rosii, dar fiind vorba de copii mici, ei probabil mai mult se vor amuza. Cel mai indicat ar fi sa primeasca salate mixte la casoleta”, e de parere George Mencinicopschi.
Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii a anuntat recent ca a finalizat lista cu produsele care nu vor mai putea fi vandute in scoli. Astfel, elevii nu vor mai avea “liber” la alimentele care contin peste 15% zahar, peste 20% grasimi, 1,5% sare, iar valoarea nutritiva pentru o portie de mancare trebuie sa aiba maximum 250 de calorii.
“Nu au elaborat decat o insiruire absurda, vaga si periculoasa pentru copii. Practic, nu exista decat niste reguli foarte usor de incalcat. Lista e doar cantitativa, nu si calitativa. Pai, dupa regulile ministerului, am putea spune ca un pahar de cola e mai bun decat unul de lapte pentru ca are mai putine calorii, zahar si grasimi!”, sustine medicul Mencinicopschi.
Lista produselor „nocive” realizata de George Mencinicopschi
– margarina;
– produse de patiserie: merdenele, pateuri cu branza sau carne, cornuri (contin aditivi alimentari, sare si grasimi);
– bauturi carbogazoase (contin zaharuri, cafeina si fosfor);
– snacks-uri sau chips-uri (contin sare si aditivi);
– produse din carne inalt procesate: crenvursti, salam, parizer (sunt pline de inlocuitori);
– produsele fast -food;
– sucurile si prajiturile cu inlocuitori de zahar.