Un sfert din romani, atunci cand beau lapte, nu stiu ca acesta previne o multime de afectiuni. Aceasta concluzie a reiesit dintr-un recent studiu realizat de Alianta pentru Promovarea Educationala a Laptelui (APEL). Pentru cei care nu stiu, iata care sunt principalele calitati de medicament ale laptelui.
Combate stresul, datorita continutului in calciu si alte minerale si vitamine;
Reduce tensiunea arteriala, riscul de producere a accidentelor vasculare si de aparitie a unor boli cardiovasculare majore;
Reduce riscul de aparitie a cancerului de colon;
Scade pericolul de aparitie a ulcerului, imbunatateste digestia si previne constipatia (prin „bacteriile bune” – probiotice, pe care le contin unele lactate);
Amelioreaza simptomele sindromului premenstrual;
Ajuta in prevenirea si combaterea obezitatii, calciul din lactate avand un rol esential in reglarea metabolismului;
Prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi, ultimele studii aratand un risc crescut la persoanele cu lipsa de calciu;
Ajuta la ameliorarea insomniei.
Cercetarile recente au adus noi dovezi asupra rolului important pe care lactatele il au in reducerea tensiunii arteriale: o alimentatie bogata in lapte si produse lactate cu nivel scazut de grasime, asociata cu fructe si legume are un efect la fel de puternic cu medicamentele recomandate persoanelor care sufera de hipertensiune moderata. Lactatele consumate in cantitati suficiente pot conduce la o reducere cu peste 25% a riscului de accidente vasculare si cu 15% a riscului unor boli coronariene (afectiuni ale vaselor de sange care iriga inima).
Medicii recomanda adultilor o doza zilnica obligatorie de circa 1.000 mg de calciu inaintea varstei de 50 de ani.