Acest post se încheie pe 24 decembrie. Postul Crăciunului ne amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.
Dezlegări în Postul Crăciunului
După cum acesșia au postit in vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine să întâmpinăm si noi nașterea lui Hristos. Primele mențiuni despre ținerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și episcopul Leon cel Mare al Romei. În Postul Crăciunului avem dezlegare la pește sâmbăta și duminica. Dar trebuie menționat că prima săptămână a acestui post, până în 21 noiembrie, la sărbatoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, precum și ultima săptămână, în perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspră, zilele de sâmbătă și duminică a acestor săptămâni a Postului nu au dezlegare la pește, ci doar la untdelemn și vin. Ziua de 24 decembrie poartă denumirea de Ajunul Crăciunului.
Post aspru în Ajun
E o zi de post mai aspru față de celelalte zile. Există obiceiul să nu se mănânce până la orele 15.00-16.00. această practică amintește de postul ținut în vechime de catehumenii care în seara acelei zile primeau botezul și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului. De multe ori se spune că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual.
De luat aminte
Însă, nu este așa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinții Părinți au rânduit să ne înfrânăm de la anumite bucate pentru o vreme, au făcut-o cu bună știință. Credinciosul nu trebuie să se mulțumească cu jumătăți de măsură. Nu cu o parte din el trebuie să-L întâmpine pe Hristos, ci cu întreaga sa natură: trup și suflet.
Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului este pe 14 noiembrie, în seara Sfântului Filip, ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri “de dulce”. Dacă această zi cade miercurea sau vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie.
Citește și:
VIDEO/ Ultima fiță în materie de aranjamente florale. Trandafiri “nemuritori”, prizonieri în glob de sticlă