Declarațiile sale, făcute în cadrul unei apariții la postul de televiziune Soyuz, au venit ca răspuns la discuțiile continue despre presupusa opulență a unor lideri religioși.

„Cum să nu-și permită?” Preotul pune sub semnul întrebării criticile

Sakhnenko a susținut că nu este nimic greșit ca liderii bisericii să dețină proprietăți sau chiar iahturi, menționând diverse modalități prin care aceștia pot obține astfel de bunuri: moșteniri, achiziții pe credit sau cadouri din partea enoriașilor. „Acesta este și iahtul meu, și iahtul mitropolitului Nikodim, și iahtul părintelui Vasil din sat”, a declarat el, subliniind că membrii clerului nu sunt excluși de la dreptul de a se bucura de confortul vieții.

Pasiunea pentru iahturi a patriarhului Kirill

Referindu-se la speculațiile despre un iaht atribuit patriarhului Kirill al Moscovei și al întregii Rusii, Sakhnenko a precizat că nu există dovezi concrete care să lege patriarhul de acea ambarcațiune.

Mai mult, chiar și dacă patriarhul ar folosi un iaht, acest lucru nu ar fi o extravaganță personală, ci o reflectare a statutului său. Comparând situația cu „mobilierul italian și palatele” utilizate de liderii de stat, Sakhnenko a explicat că astfel de bunuri aparțin adesea instituțiilor, nu persoanelor fizice.

Bogăția materială: un test, nu un păcat

Sakhnenko a subliniat, de asemenea, că bogăția materială nu este în sine un păcat, ci mai degrabă un test al caracterului pentru un creștin ortodox.

El le-a reamintit telespectatorilor că, deși obiectele de lux sunt trecătoare, valorile eterne precum credința, iubirea, mila și ajutorul oferit celorlalți sunt cele care contează cu adevărat în viață.

Misterul iahtului Pallada

Controversa legată de iaht își are originea în afirmații făcute în urmă cu cinci ani, când Kommersant a speculat că patriarhul ar putea fi asociat cu iahtul de lux Pallada.

Iahtul, evaluat la aproximativ 4 milioane de dolari, a fost inițial sub administrarea Departamentului de Proprietăți Prezidențiale, fiind ulterior transferat Mănăstirii Spaso-Preobrajenski și, mai apoi, Patriarhiei Moscovei prin intermediul Mănăstirii Valaam.

Deținerea iahturilor: concepții greșite și realități economice

Experți familiarizați cu industria iahturilor de lux au remarcat că astfel de ambarcațiuni sunt adesea închiriate din cauza costurilor ridicate de întreținere.

În cazul Pallada, potențialii chiriași ar trebui să treacă printr-un proces de interviu pentru a preveni utilizările nepotrivite și zvonurile. Această practică, conform unor surse, ajută la reducerea speculațiilor cu pasiunea patriarhului Kirill pentru iahturi.

Echilibrarea credinței cu realitățile moderne

Această dezbatere continuă scoate în evidență o întrebare mai amplă despre intersecția dintre credință, bogăție și percepția publică.

Pe măsură ce societatea continuă să analizeze stilul de viață al clerului, problema ridică întrebări fundamentale despre modul în care liderii religioși își echilibrează responsabilitățile spirituale cu realitățile contemporane.

Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii. Foto: Hepta

Importanța bogăției în discursul patriarhului Kirill

Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii a făcut o declarație importantă despre bogăție și responsabilitate în cadrul unei predici recente. Potrivit relatării publicației Bloknot.ru, evenimentul a avut loc duminică, în Biserica Învierii Cuvântului din parcul Maryinsky din Moscova.

În discursul său, dedicat zilei de pomenire a profetului Habacuc, patriarhul a subliniat că bogăția nu trebuie văzută ca o realizare personală, ci ca un dar divin. Acesta a afirmat că acest dar vine cu o mare responsabilitate și ar trebui folosit în beneficiul altora.

„Domnul îi dă unei persoane bogăție astfel încât să aibă grijă de familia sa, să-și ajute vecinii, să frecventeze regulat templul și să nu uite de valorile spirituale”, a declarat patriarhul, conform sursei citate.

Fabuloasa avere a patriarhului Kirill

Preafericitul patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii, Vladimir Gundeaev, pe numele său de mirean, are o avere estimată între 1,5 și 4 miliarde de dolari, conform „Otkrîtaia Rossia“ („Rusia Deschisă“), care a făcut un amplu material de investigaţie asupra averii acestuia.

Conform reporterului „Otkrîtaia Rossia”, actualul Preafericit patriarh al Moscovei si al întregii Rusii duce o viață de lux, având la dispoziție case, avioane, iahturi, bolizi și purtând accesorii scumpe, în totală contradicție cu pragul înalt al sărăciei din țara sa și cu valorile, de altfel bune, pe care le predică în fața credincioșilor ortodocși.

În 2020, revista Forbes publicase un raport în care se spunea că averea lui Kiril ar fi în jur de 4 miliarde de dolari. Publicația rusă Novaia Gazeta vorbește, în schimb, de un total care ajunge la aproape 8 miliarde de dolari, bani acumulați grație scutirilor de taxe din partea statului rus, scutiri aferente producției de tutun și bere de care beneficiază biserica.

Născut pe 20 noiembrie 1946 şi devenit călugăr pe 3 aprilie 1969, Kirill a cunoscut ascensiunea încă de tânăr, ca un bun discipol al mitropolitului Nikodim, cu numele de spion „Sviatoslav“, potrivit Newsweek.

Nikodim a condus Departamentul de Relaţii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, iar Kirill, care a activat la rândul său cu numele de spion „Mihailov“, l-a urmat în acest post cu doi ani înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News