Cuprins:
Rolul laserelor va rămâne limitat în viitorul apropiat din cauza cerințelor mari de energie, razei de acțiune scurte și problemelor cauzate de vremea nefavorabilă. Totuși, armatele cred că aceste arme ar putea fi eficiente pentru doborârea dronelor, o sarcină importantă, având în vedere că se caută soluții mai ieftine pentru a combate creșterea numărului de derone fără pilot pe câmpul de luptă.
Armele cu laser emit fascicule de lumină foarte concentrate, care generează o căldură intensă asupra țintei. Aceste fascicule, care se deplasează cu viteza luminii, pot tăia metalul, distrugând motoarele, rezervoarele de combustibil, echipamentele electronice și alte componente esențiale ale unei ținte, sau pot fi folosite pentru a „orbi” senzorii și camerele acesteia.
Succesul utilizării laserelor de către SUA în Orientul Mijlociu
„Vechea zicală, că laserele erau la cinci ani distanță de a deveni uimitoare și vor rămâne mereu așa, se schimbă. Laserele pentru războiul contra dronelor ar putea să-și fi găsit momentul”, a spus Doug Bush, secretarul adjunct al armatei SUA pentru achiziții, logistică și tehnologie.
SUA a folosit cu succes lasere în diferite zone din Orientul Mijlociu pentru a doborî drone, a precizat Bush. Totuși, armata americană a refuzat să ofere detalii despre aceste misiuni.
Laserele militare au devenit tot mai populare în ultimii ani datorită progreselor tehnologice și nevoii de arme mai ieftine pentru a combate amenințarea dronelor. De obicei, SUA și aliații folosesc rachete scumpe pentru a doborî dronele, care pot costa sute de mii de dolari fiecare.
Costuri reduse în combaterea dronelor
În schimb, laserele sunt mai ieftine de utilizat, deoarece principalul cost este energia, și nu rămân fără muniție, atâta timp cât au o sursă de energie.
De exemplu, guvernul britanic susține că operarea laserului său DragonFire costă mai puțin de 13 dolari pe lovitură. Marea Britanie a prezentat cu entuziasm această armă la începutul anului, subliniind că poate lovi o țintă de mărimea unei monede de la un kilometru distanță.
Armata explorează și alte opțiuni pentru a combate dronele, cum ar fi dispozitivele cu microunde de mare putere, care pot perturba sau chiar distruge componentele electronice ale amenințărilor aeriene.
Care sunt limitările laserelor
Drumul către dezvoltarea armelor cu laser a fost lung și costisitor, armatele experimentând utilizarea acestora încă din anii 1960. În ultimele două decenii, Marina SUA a încercat mai multe sisteme fără succes, iar un proiect al Forțelor Aeriene din anii 1990, care implica un laser de mari dimensiuni montat pe un avion, a fost anulat după un deceniu din cauza problemelor tehnice și a costurilor ridicate.
Tehnologia laserelor a evoluat între timp, cu progrese semnificative, cum ar fi utilizarea laserelor cu fibră optică, care sunt mai compacte și mai eficiente. Cu toate acestea, laserele încă au limitări importante, inclusiv sensibilitatea la condițiile meteo și dificultăți tehnice.
În plus, deși anumite țări, precum Israelul și Rusia, susțin că au dezvoltat sisteme de laser eficiente, acestea nu sunt încă pe deplin operaționale sau nu au fost confirmate în acțiuni recente.
MistyDo49 • 16.10.2024, 11:17
Se pare ca festivalul dronelor se apropie de final. Dronele vor ramane pentru a strange informatii.