“În acest moment toate componenetele laseruluisunt în sala laser şi urmează să fie ansamblate. Până la începutul anului viitor planul nostru este să începem pregătirea experimentelor cu fascicule de puteri mai mici, 100 de Terawatt, până la un Petawatt, după care se vor instala puterile de 10 Petawatt. Acestea din urmă vor pătrunde în camerele experimentale prin cele două ferestre”, ne-a explicat Ioan Dăncuş, cercetător grad III la ELI, proiectul celui mai puternic laser care a existat vreodată în lume.
Acest proiect ştiinţific, cea mai avansată platform de cercetare contruită până acum, va dezvolta două tipuri de teme de cercetare. Primul va fi unul aplicat, pentru noi produse de rediofarmacologie (învingerea cancerului, de exemplu), sau ştiinţa distrugerii eficiente şi ieftine a reziruurilor nucleare. Tot aici se va studia fizica materialelor folosite în deplasările Cosmice.
Se vor crea costume anticancerigene penstru astronauţi
Se ştie că omenirea se îndreaptă către cucerirea spaţiului extraterestru. Unul din impedimente: actualele costume de astronauţi nu protejează decât în mică măsură organismul oamenilor expus mult timp la radiaţiile ucigaşe din afara atmosferei terestre. “În acest moment sunt 60% şanse ca atronauţii să ajungă pe Marte bolnavi de cancer de la aceste radiaţii. Laserul de la Măgurele va putea crea aertifical de radiaţii din Cosmos şi aici se vor putea studia concret materialele care pot opri acest radiaţii”, ne-a explicat cercetătorul Ioan Dăncuş.
Lovitură pentru români! Măsura pregătită de Guvern care omoară creșterile salariale, firmele și locurile de muncă
Platforma ELI (Extreme Light Infrastructure) va fi compusă, în principal, din două lasere şi un fascicul de unde gama. Acestea se vor ciocnii şi vor crea, pe spaţii foarte mici, energii uriaşe, aproximativ 10% din energia Soarelui.
Așa arată o ușă ”dop” care protejează împotriva radiațiilro din incintă
Se vor despărţii particulele de antiparticule
În camerele speciale se vor experimenta teme de cercetare fundamentală, considerate deosebit de exotice, printre care punere a în evidenţă şi cercetarea “materiei întunecate” – un fel de energie întunecată a vidului. Dar vidul este o interacţiune continuă între particule şi antiparticule, iar fizicienii intenţionează să creeze un asemenea vid, dar să despartă particulele de antiparticule – înainte ca aceseta să se anihileze reciproc -, pentru a le studia separat. În acest context, oamenii de ştiinţă vor încerca să îşi facă o imagine mai clară despre începuturile Cosmosului și despre ”materia întunecată”.
De asemenea, se va studia fuziunea nuclear, adică misterul formării primilor atomi. Dacă se va descifra acestă enigmă, drumul către reactoarele de fuziune, care produc energie atomic fără să polueze, adică fără material radioactive, va fi deschis.
Așa arată compartimentele văzute de sus
Studiul deplasărilor cu viteza luminii
Unul din proiectele exotice de cercetare de la Măgurele va fi şi “transportarea materiei”. Este vorba despre un experiment de deplasaer a materiri cu viteza luminii, adică 300.000 de kilometri pe secundă. Astfel, sub influenţa energiei uriaşe realizate în incintă, electronii atomilor supuşi experimentului vor fi desprinşi de atomi cu viteza luminii. Teoretic, protonii din nucleele atomilor vor urma traictoria electronilor, pentru a restabili echilibrulde sarcină al atomilor – și astfel se va obține deplasarea cu ”warp 1”.