Cel mai puternic laser din lume în acest moment, ELI-NP, este amplasat deja la Măgurele și așteaptă pornirea. Este, de fapt, un sistem de două lasere de mare putere, de 10 petawați, plus două lasere de câte un petawat și alte două lasere a câte 100 de terawați fiecare.
”O primă etapă urmează a fi începută prin comisionarea (pornirea – n.r.) laserelor de mai mică putere, urmând ca în luna aprilie să fie începută comisionarea pentru laserele de 100 de terawați și un petawat. În felul acesta, cea mai nouă și cea mai performantă tehnologie din domeniul laserelor se cere rodată. Începând cu luna aprilie, aceste lasere vor fi funcționale și vor intra în comisionare, urmând ca, încet- încet, să fie finalizat și sistemul celor două lasere de 10 petawați, astfel încât în anul 2019 să poată fi oferit utilizatorilor”, a spus, pentru Libertatea, Ionel Andrei, directorul pentru controlul calității ”ELI-NP”.
Macheta laserului din clădirea administrativă
Laserul înglobează cea mai înaltă tehnologie din lume în acest moment
Acest sistem de lasere va dezvolta 10% din puterea Soarelui și va funcționa împreună cu un alt sistem unic la nivel mondial: un fascicul de raze gama de mare putere.
”Aici aveți rezultatele ultimilor 30 de ani de cercetare pe plan mondial, cu miliarde și miliarde de dolari investiți în cercetare. Este cea mai înaltă tehnologie a momentului, din Statele Unite, până în Japonia. Oglinzile laserului, de exemplu, sunt unicat mondial, nu s-a mai fabricat niciodată așa ceva în lume”, a mai spus Ionel Andrei.
Întreaga structură, cu tot cu instalații, adică 100.000 de tone de beton, stă pe o platformă așezată pe un sistem format din peste 1.000 de piloni sprijiniți în arcuri și amortizoare. Asta pentru că întreaga structură nu are voie să miște mai mult de un micron, în caz de cutremur. Aceasta este cerința tehnică pentru a păstra alinierea fasciculului laser și a fasciculului gama. Soluția tehnică a construcției este românească.
Proeictul ELI-NP a început în anul 2013 și va fi complet finalizat în 2019. Costurile se ridică la 350 de milioane de euro, 20% din surse guvernamentale, restul fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană.
Se va studia posibilitatea deplasării cu viteza luminii
În anul 2010 a fost scoasă o carte albă a proiectului ELI-NP, în care au fost trecute peste 200 de experimente care urmează să se deruleze cu aceste echipamente unicat mondial. Unele se referă la cercetarea în domeniul medical, pentru combaterea cancerului, de exemplu, altele la cercetarea în domeniul spațial, respectiv producerea unor materiale rezistente la radiațiile cosmice, pentru protecția astronauților în drum spre Marte.
Există și experimente care țin de cercetarea fundamentală, deplasarea cu viteza luminii, adică warp 1, de exemplu.
O bucată de materie, de pildă de aluminiu, va fi pusă în punctul în care se întâlnesc fasciculele gama și laser. În acel spațiu se va crea un câmp electromagnetic uriaș, cum nu există în altă parte în Cosmosul cunoscut. Acestă forță uriașă va atrage cu viteza luminii electronii, de sarcină negativă, de pe nucleele atomilor de aluminiu și îi va deplasa pe un traseu prestabilit. Dar cum nucleul atomului este de sarcină pozitivă, el va fi atras, la rândul său, de electron. Astfel, bucata de aluminiu va străbate traseul determinat cu viteza luminii. Cel puțin așa sună teoria. Rămâne de văzut cum va fi.
Citește și:
VIDEO/ Vom plăti rate mai mari, iar leul va deveni mai slab. Previziuni sumbre ale analiștilor financiari
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!