Interventia pe cornee

Interventia pe cornee se face prin cheratotomia radiara – se recomanda cel mai bine la dioptrii mici (pana in minus 4) si se face la un singur ochi initial, cel de-al doilea dupa 15-30 de zile. Pacientul se uita intr-un punct fix si oftalmologul face incizii (intre 3 si 8 incizii) pe cornee; operatia dureaza doar cateva minute. Vederea e neclara cateva zile, dupa care se stabilizeaza.
Laserul foloseste metoda “fotocheratectomiei refractive” care indeparteaza grosimea corneei. Se foloseste in cazul miopiei medii care nu depaseste minus 8. Durerile dureaza putin mai mult decat la metoda precedenta si recuperarea e mai dificila la cei de peste 40 de ani.
Lasik presupune sectionarea grosimii corneei, pentru a decupa un fel de capota, dupa care laserul “slefuieste” straturile profunde de cornee. Capota e pusa la loc. Se foloseste la pacientii cu dioptrii ce depasesc minus 15. Durerile postoperatorii sunt mici, acuitatea se recupereaza rapid.

Tehnicile intraoculare

S-au dezvoltat din necesitatea operarii pacientilor cu miopie puternica, carora operatia cu laser nu le corecta complet defectul; in cazul acesta globul ocular trebuie deschis sub anestezie loco-regionala. Sunt doua tehnici:
– implant myopic sau implant de cristalin negative. Aceasta tehnica presupune implantarea unei lentile in fata irisului, cristalinul fiind lasat la locul lui. Pacientii sunt tineri, sub 40 de ani, inainte deci de manifestarea unei eventuale cataracte.
– chirurgia cristalinului limpede. Tehnica, asemanatoare operatiei de cataracta, in care cristalinul este inlocuit de un implant corector, se adreseaza mai ales persoanelor trecute de 40 de ani.
In Statele Unite experienta operatiilor pentru corectarea miopiei e mai indelungata si pacientii urmariti foarte atent.
Avantaje

– Interventiile sunt relativ usoare, scurte si au complicatii extrem de rare.
– Recuperarea dureaza de la trei zile la o saptamana.
– Au rezultate spectaculoase si impact psihic pozitiv.
– Renuntarea totala la ochelari duce la cresterea respectului de sine.
– Indiferent de tipul de miopie – usoara, medie sau forte, acest tip de interventie da rezultate.
Dezavantaje

– Exista riscul de subcorectie sau supracorectie a miopiei;
– Chirurgul trebuie sa fie un foarte bun specialist si sa aiba o mare experienta.
– Peste varsta de 45 de ani orice persoana pierde vederea de aproape si deci va purta totusi ochelari.
– Sunt costisitoare si “neacoperite” de Casa de Asigurari.
– Unii specialisti considera aceste interventii drept o cauza de instalare a cataractei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News