Expertiza tehnică e probă în dosar

Laşi un teren în folosinţa altcuiva? După un timp, acesta poate deveni proprietarÎn cadrul unui litigiu în faţa instanţelor judecătoreşti se pot propune şi administra mai multe probe: înscrisuri, interogatorii, martori, expertize.
Atunci când instanţa consideră necesară părerea unui expert într-un anumit domeniu (topografie, construcţii, contabilitate etc.), se dispune efectuarea unei expertize tehnice de specialitate.
Raportul de expertiză care va fi depus la dosar nu e însă o probă absolută. Iar un raport de expertiză nu poate fi considerat hotărâre judecătorească înregistrată! Judecătorul va ţine seama de întregul ansamblu de probe, fără a acorda mai multă importanţă vreuneia dintre acestea.

Ce mai poţi face

Instanţa pronunţă o hotărâre judecătorească pe baza probelor, ţinând cont şi de expertiză. Însă această hotărâre mai poate fi atacată cu apel şi/sau recurs, după caz.
Abia după ce rămâne definitivă şi irevocabilă, în unele cazuri, o hotărâre judecătorească face dovada dreptului de proprietate şi în acest sens trebuie înscrisă la Biroul de Carte Funciară.
În evidenţele cadastrale nu se înscrie expertiza, ci hotărârea judecătorească, ce face eventual trimitere la raportul de expertiză care se anexează în cauză.

Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.